Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste la unităţile de detenţie şi la Ministerul Justiţiei
Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), Ştefan Teoroc, a declarat că dacă cererile lor nu vor fi soluţionate până săptămâna viitoare, vor fi organizate mitinguri în faţa unităţilor de detenţie.
„Săptămânal să avem mitinguri în penitenciar, între cinci şi zece unităţi în fiecare săptămână, pentru ca în prima parte a lunii octombrie să strângem în jur de 2.000 de oameni în faţa Ministerului Justiţiei. Nu am stabilit data exactă pentru începerea mitingurilor. În următoarea săptămână vom stabili exact pichetările astea de unităţi şi la jumătatea lui octombrie vom stabili mitingul mare. Astea mai mici le-am putea începe chiar de săptămâna viitoare, prin notificări la primărie, să le pornim ca organizare. Până la sfârşitul lunii vom avea mişcare în teritoriu, iar în luna octombrie, mitingul mare, în faţa Ministerului Justiţiei”, a spus Ştefan Teoroc, citat de News.ro.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Florin Şchiopu, a precizat că îi transmite ministrului Justiţiei, Raluca Prună, că angajaţii din sistemul penitenciar nu se vor opri până când nu primesc aceleaşi drepturi cu cei din sistemul de apărare.
„Din păcate, ne regăsim în aceeaşi situaţie ca şi magistraţii. Suntem dependenţi de semnătura dânsei privind aceste alocări bugetare. Cu toate acestea, deşi i-am explicat care sunt soluţiile, argumentele noastre, doamna ministru nu a considerat necesar să le ia în considerare”, a spus Şchiopu.
Ştefan Teoroc a adăugat că ar fi mai bine ca miniştrii Justiţiei şi Muncii, Raluca Prună şi Dragoş Pîslaru, să demisioneze.
„Eu am un mesaj mai scurt şi mai natural: mai bine şi-ar semna demisia. Şi Prună şi Pîslaru trebuie să plece. Dar pleacă Prună, vine o altă persoană. Ce va putea face ministrul ăla? Doamnei Raluca Prună i-a trebuit şase luni să înceapă să semneze documente care privesc sistemul penitenciar. Dar ăsta este mesajul meu: să plece să ne lase”, a mai spus Teoroc.
Sindicaliştii din sistemul de apărare spun că deja au declanşat protestul, prin refuzul de a munci suplimentar, ca reacţie la refuzul Ministerului Justiţiei de a aplica legea.
„Sub pretextul corectării unor inechităţi salariale Guvernul tehnocrat legalizează discriminarea împărţind sistemul naţional de apărare în şmecheri şi fraieri. Prin OUG 20/2016 se stabileşte că toţi salariaţii din familia ocupaţională apărare şi ordine publică, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. Ministrul Muncii şi al Justiţiei, sub patronatul Executivului în exerciţiu, decid peste lege că, deşi în penitenciare a existat salariu de merit în plată în 2009, totuşi norma nou adoptată, chiar dacă nu conţine elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicată şi pentru agenţii şi ofiţerii de penitenciare, pentru că salariile lor sunt bune şi pentru că celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare se opun, motiv pentru care la data de 10 septembrie 2016 toate salariile plătite în structura de apărare au inclus acest drept, cu excepţia penitenciarelor”, susţin sindicaliştii.
Angajaţii din sistemul penitenciar reclamă faptul că au avut, numai în luna august, 800 de ore suplimentare.
„Din cele un milion de ore în plus, prestate de aproximativ 5.000 de oameni, mai puţin de jumătate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plăti. Este interzis prin lege. Aşa cum nu se pot acorda nici zilele de concediu legale, restanţele pe anul trecut fiind departe de a se epuiza. Sistemul penitenciar nu are soluţii pentru a diminua munca în plus. Angajările din ultimul an sunt neutralizate de numărul uriaş de pensionări, peste 1.000 din anul în curs”, susţin sindicaliştii.
Aceştia spus că, începând de joi 15 septembrie, îşi vor exprima în scris refuzul de a presta muncă suplimentară, conform Codului muncii.
„Întregul personal a notificat angajatorii că în luna octombrie nu mai acceptă planificarea în serviciu peste numărul de ore lucrătoare ale lunii. (…) Urmează pichetarea tuturor penitenciarelor precum şi un miting de 2.000 de oameni în faţa Ministerului Justiţiei. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că suntem determinaţi să ne obţinem drepturile şi că nu vom da înapoi”, au precizat sindicatele.