Angajaţii ASF, chemaţi la DNA pentru a spune dacă Ruşanu a făcut presiuni asupra lor
Majoritatea angajaţilor ASF care au semnat un angajament de confidenţialitate, la iniţiativa fostului şef al instituţiei Dan Radu Ruşanu, au fost citaţi la DNA pentru a spune dacă au fost supuşi la presiuni din partea acestuia pentru semnarea documentului în cauză, spun surse judiciare.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că procurorii anticorupţie îi audiază, de la începutul săptămânii, pe angajaţii ASF care au semnat, la cererea fostului director al instituţiei, Dan Radu Ruşanu, arestat preventiv pentru corupţie, un contract de confidenţialitate.
Până în acest motiv, au fost audiaţi peste zece angajaţi ai ASF în legătură cu modul în care au semnat angajamentul de confidenţialitate. Procurorii au vrut să afle dacă Dan Radu Ruşanu a făcut presiuni asupra subalternilor săi pentru semanrea documentului în cauză.
Niciunul dintre angajaţii ASF audiaţi nu a spus că a fost supus unor presiuni de către Ruşanu.
Potrivit aceloraşi surse, Dan Radu Ruşanu, Ilie Carabulea şi Radu Mustăţea au fost aduşi miercuri la DNA pentru audieri.
Preşedintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a declarat, miercuri, că Dan Radu Ruşanu a demisionat de la conducerea ASF.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui ASF Dan Radu Ruşanu, decizia fiind definitivă.
Dan Radu Ruşanu a fost reţinut, pe 25 februarie, în dosarul "Carpatica", după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.
În săptămâna anterioară reţinerii, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica.
În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.
În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.
În dosarul "Carpatica" mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
În 25 februarie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al PICCJ să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Cererea a fost formulată întrucât există indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chiţoiu a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009, a precizat DNA.
Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie, în dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica.
Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.