MENIU

Angajată de la o casă de pensii, prinsă când „vindea vechime”. Sumele percepute erau enorme

Mită la Casa de Pensii din Satu Mare. Foto/Arhivă/Profimedia

O angajată de la Casa de Pensii din Satu Mare a fost prinsă când lua mită de la cei care doreau să se pensioneze mai repede, dar să obțină mai mulți bani. Femeia percepea sume enorme de la bătrânii care nu îndeplineau cerințele pentru pensionare.

O angajată a Casei de Pensii din Satu Mare a acceptat mită sume considerabile de la numeroase persoane care își doreau să se pensioneze mai devreme, falsificând documentele din dosarele acestora. Astfel, beneficiarii au obținut ani suplimentari la pensie și sume mai mari de bani.

Judecătorii au pronunțat o condamnare definitivă pentru femeie, stabilind o pedeapsă de un an și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Femeia, inspector la Casa de Pensii din Satu Mare, solicita o sumă de 9.000 de lei de la bătrânii care nu îndeplineau cerințele pentru pensionare. Anchetatorii au descoperit aproape 60 de persoane care i-au oferit bani și, în schimb, au obținut ani suplimentari în dosarul lor de pensionare.

Femeia elibera și chitanțe pentru sumele pe care le cerea și le primea. În acest fel, ea le-a dat impresia viitorilor pensionari că acțiunile ei sunt licite.

În timpul procesului, inspectoarea a admis faptele comise. Judecătorii de la Judecătoria Satu Mare au condamnat-o la o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru falsificarea documentelor, înșelăciune și fals informatic. De asemenea, aceasta va fi obligată să participe la un curs de reintegrare socială și să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Între timp Casa de Pensii din Satu Mare va reface dosarele de pensionare a celor care au fost păcăliți de inspector astfel încât documentele să reflecte realitatea, ceea ce înseamnă că și pensiile vor fi recalculate.