MENIU

ANDREI PLEŞU despre criza din USL: Făt Frumos şi Ileana Cosânzeana îşi scot ochii, se scuipă în faţă

<p>Andrei Pleşu: "Avem talentul de a fi simultan imprevizibili şi somnolenţi, incomparabili şi plicticoşi"</p>

ANDREI PLEŞU. Lucruri care în alte părţi ale lumii ar părea stranii, improbabile, sau direct imposibile, la noi sunt, spre stupoarea generală, verosimile: se întîmplă. Avem geniul suprarealismului, spune eseistul ANDREI PLEŞU, care remarcă în criza din USL ultima invenţie a românilor: "auto-golul" politic, auto-subminarea de stat.

ANDREI PLEŞU. Pe lângă o serie de defecte, românii au cel puţin o calitate: originalitatea. Astfel că, o dată cu ruperea USL, au inventat "auto-lovitura de stat", spune PLEŞU într-un editorial intitulat "O lovitură de stat originală", publicat în Adevarul.

"Am inventat ceva fără egal, ceva care putem pentru ca să zicem că n-a trecut prin cap nimănui pe vechea şi greu încercata noastră planetă: lovitura de stat realizată de stat împotriva lui însuşi. Lovitura de stat ca "auto-gol"! Complot guvernamental împotriva guvernului!", se miră ANDREI PLEŞU.

Potrivit eseistului, Băsescu n-a proferat niciodată atîtea sudalme la adresa lui Ponta, cîte îi reuşesc, acum, lui Antonescu. Şi nici pe Antonescu nu l-a încondeiat cum o face Ponta. "Ponta dă de pămînt cu Antonescu, Antonescu dă de pămînt cu Ponta, Băsescu le rîde în nas amîndurora, ba chiar pledează, pişicher, pentru împăcare. Televiziunile de front nu mai ştiu care e Nordul. Să fie cu PSD? Cu PNL? Cu USD?"

În mod cu totul paradoxal şi neaşteptat, USL a ales să-şi saboteze propria guvernare şi să intre în opoziţie cu ea însăşi, observă ANDREI PLEŞU. 

"După doi ani de amor sălbatic, în care "liderii" formaţiunilor cîştigătoare dansau în voaluri roz, îşi zîmbeau galeş şi priveau concupiscent spre jugulara lui Traian Băsescu în aplauzele lui Dan Voiculescu şi ale pupililor şi pupilelor lui, iată, dintr-odată, cum fiecare pofteşte la sîngele „partenerului". E ca şi cum Făt Frumos şi Ileana Cosînzeana ar începe, brusc, să-şi dea la glezne, să-şi scoată ochii, să se scuipe în faţă".

ANDREI PLEŞU. "Auto-lovitura de stat e ca şi reuşită. O putem breveta într-un Guiness Book al masochismului politic mondial", mai scrie PLEŞU. "Rămîne, totuşi, întrebarea: Pentru toate promisiunile făcute de USL în campanie nu-şi cere nimeni scuze? Pentru manipularea toxică a electoratului, "ajutat" să-l deteste pe Băsescu şi să vadă mîntuirea în cuplul amoros Victor-Crin nu are nimeni de dat socoteală? Nu cumva am fost păcăliţi?"


Mai multe articole despre:
Andrei Pleşu