MENIU

Andrei Pleșu descrie "harababura mentală" a guvernanților. Dăncilă, "un biet ecou"

Scriitorul și filosoful Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii și de Externe, atrage atenția asupra elementelor de "insuficienţă mentală, incoerenţă morală şi anonimat" care stau la baza guvernanților actuali.

Andrei Pleșu remarcă faptul că, atunci când criticăm clasa politică, pierdem din vedere „filigranul", fisura de detaliu, „baza" inconsistentă a „supra­structurii" pe care se sprijină alcătuirea in­stituţiilor noastre conducătoare.

"Nu vorbim destul despre brambureală mentală, despre hazul trist al „erorilor de comunicare", despre o selecţie arbitrară a cadrelor, pe scurt, despre inconsistenţă intelectuală (brutal spus, prostie contraproductivă) şi utilizare iresponsabilă a nulităţii ca virtute politică", scrie Andrei Pleșu într-un editorial din Dilema Veche.

Scriitorul analizează și câteva exemple de inconsistență morală și de comportament, printre care și gestul recent al premierului Dăncilă de a reclama la Bruxelles tentativa de doborâre a Guvernului prin protestul diasporei:

"Prim-ministrul nostru, mai mult un biet ecou decît o persoană, scrie „şefilor" de la Bruxelles ca să-l reclame pe preşedintele Iohannis. Păi, nu ne spune PSD-ul, de ani de zile, că e urît să ne tot plîngem „la centru", ca pe vremuri la „Înalta Poartă"? Acum jalba e, brusc, soluţia optimă? Ca să nu mai spun ce gafă tactică şi strategică este să transmiţi Comisiei Europene că ţara ta e varză, că Guvernul şi Preşedinţia sînt la cuţite, că Opoziţia recurge la violenţă pentru a ajunge la putere, că instituţiile statului sînt sub asediu. Asta în perspectiva apropiatei preluări de către România a preşedinţiei Consiliului Europei...", arată Pleșu.

PSD e exasperat de „violenţa" în vorbă şi fapt a protestatarilor, mai remarcă Pleșu:"Aţi auzit bine: PSD! Partidul din care face parte dl Rădulescu, cel care vrea să tragă cu mitraliera în demonstranţi şi să organizeze călcarea lor în picioare, partidul seraficului Codrin Ştefănescu, partidul care l-a făcut cîndva purtător de cuvînt pe bătăuşul Mirel Palada... Gata! S-au călugărit! Vor să guverneze paşnic, fără opozanţi, moţăind în beneficiu propriu".

Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
Andrei Pleşu