MENIU

Andrei Dracea, escrocherie cu celule stem: sute de familii de români, înșelate de afaceristul "licitație la minut"

Andrei Dracea, escrocherie cu celule stem: sute de familii de români, înșelate de afaceristul "licitație la minut"

Escrocherie de proporții orchestrată de afaceristul „licitație la minut”. Sute de familii au fost înșelate de o bancă fantomă de celule stem a controversatului Andrei Mihai Dracea, neacreditată în România. Odată ieșite din țară, celulelor li s-a pierdut urma. Între timp, firma s-a închis. Investigațiile Realitatea PLUS arată că celulele au fost plimbate prin Belgia, Elveția, Germania și apoi în Polonia. Doctorul Radu Zamfir, șeful Agenției Naționale pentru Transplant, a confirmat, în emisiunea "România la Apel", că anchetatorii au cerut informații cu privire la acest caz. 

Sute de familii încearcă să afle unde sunt celulele stem recoltate de la micuții lor. Momentul pentru această procedură este unic: doar la naștere pot fi obținute astfel de celule extrem de valoroase în cazul unor afecțiuni.

"Experiența noastră în ceea ce privește Cryo Save, a fost una cât se poate de dezămagitoare. (...) Profunda noastră dezamăgire și mâhnire se datorează faptului că, la aproape 3 luni de la naștere, nu am primit o informare asupra rezultatelor probelor prelevate. Suntem șocați de atitudinea neprofesională a reprezentanților băncii. Ni s-a spus doar că se efectuează teste suplimentare care durează 8 săptămâni. Însă nici acest termen nu s-a respectat", scrie Adina.

"Și noi suntem în aceeași situație ca Adina. Trebuie să luăm măsuri pentru ca astfel de înșelătorie să nu rămână nepedepsită. Era o ocazie unică în viață pentru a recolta celule stem din cordonul ombilical și noi am crezut în echipa Cryo-Save, ca apoi să nu ne mai răspundă la telefon", a scris o altă mamă, Anastasia

Cryo Save România se prezenta drept o companie internațională. Însă, în final, grupul străin și-a luat mâna de pe afacerile din România conduse de Andrei Mihai Dracea.

"Stimată doamnă. Vă mulțumim pentru mesaj. Vrem să vă informăm că am întrerupt cooperarea cu partenerul local din România și, din nefericire, nu putem să oferim serviciile în acest moment. Vă dorim numai bine!", se arată în răspunsul Cryo-Save, Belgia.

"Este și o încălcare a regulilor de bioetică și aici trebuie Parchetul să intervină. Trebuie schimbată rapid legislația în ceea ce privește funcționarea acestor centre. Ele trebuie controlate mult mai bine de Agenția Națională de Transplant", spune Vasile Barbu, președinte Asociația pentru Protecția Pacienților. 

Pe de altă parte, șeful Agenției Naționale de Transplant a confirmat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, în emisiunea România la Apel, că situația a ajuns în atenția anchetatorilor.

"Ni s-au solicitat niște informări punctuale la care am răspuns și asta a fost tot. Poliție, Protecția Consumatorului și, la un moment dat, în urmă cu un an sau doi, o firmă de avocatură. Cerere de informații de la poliție, da. Posibil (că ar putea să fie deschis un dosar penal în acest sens, n.r.)", a spus Radu Zamfir. 

O investigație a Consiliului Concurenței a arătat că firma lui Dracea nu a fost acreditată niciodată în România ca bancă de celule stem.

"Conform informațiilor furnizate de Agenţia Naţională de Transplant în România sunt acreditate șase bănci de celule stem. Pe lângă acestea, există o serie de companii care funcţionează prestând doar activitate de colectare, unităţile fiind procesate şi stocate în laboratoarele unor bănci din alte ţări. Aceste companii nu au nevoie de acreditare în România", se arată în documentele Consiliului Concurenței obținute de Realitatea PLUS.

"Totuși, aceste licențe de import-export se dau pentru mărfuri, nu pentru celule umane. Cred că mai devreme sau mai târziu așa ceva ar trebui să facă obiectul unei cercetări penale", spune Petrișor Peiu.

Potrivit datelor obținute de echipa România la Apel, de la Realitatea PLUS, firma i-a aparținut controversatului afacerist Andrei Mihai Dracea, cunoscut pentru achizițiile la minut încheiate cu spitalele care au directori puși de PSD. 

VEZI care sunt relațiile bolnave dintre afaceriști controversați și șefii din spitale și cum sunt înnodate cu ajutorul unor ofițeri superiori din serviciile secrete în seria de anchete Realitatea PLUS:

"Spovedania lui Rizea", acuzații grave la vârful SRI: Cât de implicate sunt Serviciile în vânzarea statului român 

Achiziții dubioase, în Sănătate: contracte cu statul, date în 60 de SECUNDE!

Cine sunt „băieții deștepți” din Sănătate și „licitația la minut”. Cum s-a îmbogățit un absolvent la Moscova

Tentaculele "băieților deștepți" din Sănătate. Rețeta licitațiilor dubioase din spitale

Generalii din spatele "băieților deștepți" din Sănătate. Cum s-a îmbolnăvit sistemul medical

Controversatul afacerist "licitație la minut", prima reacție în scandalul achizițiilor dubioase din Sănătate

Acoperiții care s-au învelit cu banii statului. Cine conduce SRL-urile Serviciilor. Autoritățile au încept să verifice licitațiile la minut din Sănătate

Cine sunt protejații greilor din Servicii. Probleme pentru afaceristul "Licitație la minut"

Izolete cumpărate la suprapreț, sub lupa DNA. Achiziții publice de 140 milioane de euro, în pandemie