Andrei Caramitru, derapaj imoral la adresa Ortodoxiei. CNDC intervine și cere explicații
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a notificat pe Andrei Caramitru (USR) să dea explicații pentru o postare aberantă publicată pe Facebook chiar în Săptămâna Patimilor, când a anunțat că se dezice de Biserica Ortodoxă Română, pe care a catalogat-o ca fiind "o organizație criminală, retrogradă, retardată, coruptă". Și nu s-a oprit aici! Acesta a numit Ortodoxia ca rit creștin un "coșmar rusofon criminal care ne ține în afara civilizației" și "o sectă demonică".
Prin adresa nr. 2305 / 16.04.2020, Consiliul i-a transmis lui Andrei Caramitru că instituția, prin reprezentantul Asztalos Csaba Ferenc, s-a sesizat din oficiu privind mesajul "cu un conținut posibil discriminatoriu" postat pe Facebook de partea reclamată pe data de 14.04.2020. Motivul autosesizării CNCD, în baza O.G. nr. 137/2000 (republicată), art. 2 alin. (1), este publicarea de către Caramitru Andrei pe Facebook a unui mesaj cu un conținut instigator "cu referire la religia ortodoxă". Instituția de stat în domeniul discriminării a deschis pe numele reclamatului dosarul nr. 8A / 2020.
În fapt, însă, tot ce i se cere lui Caramitru jr. este formularea unui punct de vedere prin care să demonstreze că aspectele sesizate (postarea jignitoare la adresa Bisericii și a Ortodoxiei- n.r.) nu ar constitui discriminare. El urmează să-și trimită apărarea în scris, pe cale poștală sau electronică, pe adresa CNCD până la data de 7.05.2020, soluționarea urmând să se facă în lipsa reclamatului, din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, prelungită până pe 15 mai.
Notificarea Consiliului, însă, l-a îndârjit și mai rău pe Caramitru care, dând dovadă de o lipsă totală de verticalitate, a ales să arunce în continuare cuvinte grele la adresa Ortodoxiei și a creștin-ortodocșilor, afișând, încă o dată, o atitudine profund imorală.
Ce pare să-i scape din vedere lui Caramitru, sau ignoră cu bună știință, este faptul că, potrivit datelor obținute de Institutul Național de Statistică la Recensământul Populației din 2011, peste 16 milioane de români, adică 86,45% dintre respondenți, s-au declarat creștin-ortodocși. Prin comparație, atei s-au declarat doar 0,11% dintre respondenți, alți 0,10% dintre români afirmând că sunt "fără religie".