MENIU

Anchetă uriașă după episodul halucinant cu Daniel Horodniceanu: Cei 2 polițiști, chemați la raport - Ce vor să afle șefii de la Iași

Daniel Horodniceanu Foto: INQUAM/Octav Ganea

Este anchetă uriașă la Poliția din Iași după scandalul cu fostul procuror antimafia Daniel Horodniceanu, în prezent vicepreședinte al CSM. Agenții au fost chemați la raport de șefii lor pentru a da explicații.

Anchetă internă la IPJ Iași. Cei doi polițiști care au fost luați la rost de Daniel Horodniceanu au fost chemați la Departamentul Control Intern. Potrivit unor surse din poliție citate de Realitatea PLUS, se fac presiuni uriașe asupra agenților care l-au oprit în trafic pe fostul șef DIICOT. Mai mult, agenții au ținut să precizeze faptul că acestora li se pregătește o „execuție”.

Cei doi polițiști de la Rutieră au dat explicații la Departamentul Control Intern despre incidentul în care este implicat fostul șef al DIICOT. Anchetatorii vor să afle cum au ajuns în spațiul public  imaginile în care Daniel Horodniceanu îi amenință pe polițiști.

Ancheta a fost deschisă la IPJ Iași, pentru a se vedea cum au ajuns imaginile în care este surprins Horodniceanu în spațiul public.

Filmarea a fost făcută pe un drum dintr-o localitate din Iași. Vizibil deranjat de faptul că a fost tras pe dreapta, procurorul i-a luat la rost pe polițiști. Daniel Horodniceanu ar fi făcut o depășire neregulamentară.

Polițiștii de la Secția Rurală Schitu Duca din Iași nu sunt cercetați disciplinar. Este vorba de verificări efectuate la nivel intern la IPJ Iași.

Agenții l-au oprit pe vicepreședintele CSM după ce mașina acestuia a depășit-o pe cea a Poliției. Din dialogul dintre polițiști și procuror, prezentat în filmarea a cărei proveniență este neclară, reiese că agenții au constatat că procurorul ar fi depășit fără să semnalizeze. Horodniceanu i-a certat apoi pe agenți pentru că l-au oprit și invocă în discuția cu cei doi și calitatea sa de procuror și pare deranjat când aceștia susțin că nu știu cine este. După apariţia filmării în spaţiul public, Daniel Horodniceanu a spus că nu a încălcat nicio normă rutieră şi că întreaga situaţie ar fi fost „înscenată” de cei doi poliţişti care îl cunoşteau. El a spus că a avut reacţia respectivă întrucât cei doi poliţişti s-ar fi prefăcut că nu ştiu cine este interlocutorul lor.

Ancheta internă deschisă la IPJ Iași vizează și dacă imaginile au fost filmate cu camera de corp a polițistului sau cu un telefon mobil.

Și procurorul Daniel Horodniceanu va fi anchetat de Inspecția Judiciară după ce a fost făcută publică filmarea în care îi critică pe cei doi polițiști de la Rutieră.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în urma apariției imaginilor.

„În urma apariției înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție”, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Inspecția Judiciară. Potrivit Codului Deontologic al judecătorilor și procurorilor, „judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate”.

Într-o înregistrare video apărută în spaţiul public, Daniel Horodniceanu i-a întrebat pe poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va contacta pe superiorii lor de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Scena s-a petrecut la un control de rutină în județul Iași , potrivit unei filmări publicate de jurnalist.ro.

EPISOD HALUCINANT CU DANIEL HORODNICEANU - DIALOGUL CU POLIȚIȘTII DE LA RUTIERĂ

D.H.: Dumneavoastră, acum, în momentul ăsta, de ce m-ați oprit?
P: Pentru că ne-ați depășit...
D.H: Așa, și? Nu am voie să vă depășesc?
P: Este limită de 50.

În momentul în care unul dintre poliţişti a răspuns că nu îl cunoaşte, după ce a fost oprit, Daniel Horodniceanu a menţionat că a condus DIICOT şi este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţ.

„Sunt procuror-şef Daniel Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi?”, a spus Horodniceanu.

P: Dați-mi, vă rog, documentele.

„Nu vă cunosc”, a spus unul dintre polițiști (P).

„Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare? Dar de unde sunteţi dumneavoastră, de la Vaslui sau de la Iaşi?”, a întrebat Daniel Horodniceanu.

P: Și polița de asigurare.
D.H: Polița o s-o căutați pe internet.

P: Deci dumneavoastră aveți posibilitatea să mi-o prezentați fizic sau în format electronic. Nu este obligația noastră, ca polițiști, să vă căutăm polița de asigurare.
D.H: Și dacă nu o am, ce faceți? (...) Eu sunt procuror de 25 de ani, dumneata de când ești polițist?
D.H.: Dumneavoastră m-ați oprit pe mine că eu am avut tupeul să vă depășesc. Exact asta a fost! (...) Nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată a țării ăsteia.
D.H.: Eu sunt în măsură să fac orice!
P: Ceea ce ne-a deranjat pe noi a fost atitudinea dumneavoastră!
D.H.:  Dar știți ce mă miră? Chiar spuneți că nu mă cunoașteți! Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ.

Ulterior, poliţistul i-a transmis că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele pentru că a dorit să îi atragă atenţia la greşelile din trafic.

„Vă rog să îmi mai spuneţi o dată cum vă numiţi”, a mai spus Horodniceanu, adăugând că „sunteţi scrupuloşi la datorie. (...) Vă faceţi treaba pe strada principală dintr-un sat? (...) Am să vorbesc cu şeful IPJ, domnul Gîtlan”.

Mai multe articole despre:
ancheta politie iasi daniel horodniceanu