Anchetă Rise Project: Cum a irosit Spitalul Floreasca un sfert din banii unităţii de mari arşi
Spitalul Floreasca a irosit o mare parte din banii investiţi în unitatea de mari arşi pe o barocameră uzată moral, care nu e folosită nici acum. Este concluzia la care au ajuns jurnaliştii de investigaţie de la Rise Project! Aceştia au vorbit cu specialişti din Europa care consideră aparatul „periculos”, „de concepţie veche” şi „inadecvat pentru tratarea pacienţilor aflaţi între viaţă şi moarte”. În plus, spitalul a plătit pentru această barocameră un preţ mult mai mare decât cel de catalog.
Jurnalistii de la Rise Project au mers pe urmele achizitiilor care s-au facut pentru crearea unitatii de arsi a Spitalului Floreasca, aratand cum un echipament uzat moral, pe care specialistii din Europa il considera "periculos", a fost cumparat cu bani grei la Spitalul Floreasca din Capitala.
Instrumentul medical se numeste "barocamera monoloc" si a fost cumparat la un pret de 620.000 de euro - de trei ori mai mult decat costa o barocamera cu specificatii asemanatoare, vanduta de o firma americana.
Chiar si profesorul Ioan Lascar, sef al departamentului de arsi de la Floreasca, cel care s-a ocupat de cumpararea lui, ii recunoaste astazi inutilitatea: "Poate, candva, la un moment dat, in cadrul evolutiei clinice a unui pacient, sa fie necesara utilizarea unui astfel de serviciu".
Instrumentul este utilizat in medicina hiperbara, o ramura medicala care functioneaza independent de ingrijirea arsilor.
Cativa specialisti europeni in medicina hiperbara, intervievati de RISE Project - din Franta, Polonia si Belgia - spun ca barocamerele "monoloc", spre deosebire de altele, de generatie mai noua, denumite "multiloc", nu pot fi utilizate la bolnavii aflati in stare grava si critica.
"Un mare ars nu ar putea fi niciodata ingrijit intr-o barocamera monoloc", spune profesorul Jacek Kot din Gdansk, secretar general al Comitetului European de Medicina Hiperbara.
Aproape un sfert (23 la suta) din investitia in echipamentele acestei sectii a fost alocat pentru o ustensila care nu are nicio legatura cu ingrijirea marilor arsi.
Cel care a hotarat achizitionarea unei barocamere de tip monoloc, care a redactat caietul de sarcini al licitatiei si care, ulterior, a dispus achitarea acestui echipament catre firma Gemedica, fara ca macar sa-l testeze, a fost Ioan Lascar.