MENIU

Anchetă internă după ce vicepreşedinta PE Eva Kaili a fost ARESTATĂ pentru corupţie - Precizările Robertei Metsola

Preşedinta Parlamentului European - Roberta Metsola

Preşedinta Parlamentului European - Roberta Metsola a anunţat, luni, lansarea unei anchete interne după ce vicepreşedinta PE cu atribuţii suspendate, Eva Kaili, este anchetată de justiţia belgiană pentru suspiciuni de corupţie.

„Cred că nu exagerez prin a spune că ultimele zile au fost printre cele mai lungi din cariera mea. Trebuie să-mi aleg cuvintele cu atenţie, într-un mod care să nu pună în pericol investigaţiile în curs sau să submineze prezumţia de nevinovăţie. Şi aşa voi face. Iar dacă furia şi mâhnirea mea nu sunt evidente, vă rog să fiţi siguri că sunt foarte prezente – împreună cu hotărârea mea ca acest Parlament să devină mai puternic. Nu vă înşelaţi. Parlamentul European, stimaţi colegi, este atacat. Democraţia europeană este atacată. Iar societăţile noastre deschise, libere şi democratice sunt atacate.

Duşmanii democraţiei pentru care însăşi existenţa acestui Parlament este o ameninţare, nu se vor opri de la nimic. Aceşti actori maligni, legaţi de ţări terţe autocratice, sunt suspectaţi că au înarmat organizaţii noeguvernamentale, sindicate, persoane fizice, asistenţi şi membri ai Parlamentului European, într-un efort de a ne submina procesele democratice. Planurile lor rău intenţionate au eşuat. Serviciile noastre, de care sunt incredibil de mândră, colaborează cu autorităţile naţionale de aplicare a legii şi cu autorităţile judiciare relevante pentru a distruge această presupusă reţea infracţională de ceva timp”, a declarat Roberta Metsola, luni în plenul Parlamentului European.

„Am însoţit un judecător şi poliţia belgiană, aşa cum prevede Constituţia belgiană, la o percheziţie la domiciliu weekend-ul trecut. Ca măsură de precauţie, din nou cu respectarea deplină a prezumţiei de nevinovăţie, i-am retras vicepreşedintei menţionate orice sarcini şi responsabilităţi legate de rolul său de vicepreşedinte şi am convocat o reuniune extraordinară a Conferinţei preşedinţilor pentru a lansa procedura în temeiul articolului 21 pentru a-i încheia mandatul de vicepreşedinte, într-un efort de a proteja integritatea acestui Parlament. De asemenea, urma să anunţ astăzi deschiderea negocierilor pentru raportul de scutire de vize pentru Qatar şi Kuweit. În lumina investigaţiilor, acest raport trebuie retrimis comisiei de specialitate. Ştiu, de asemenea, că nu ne aflăm la capătul drumului şi vom continua să asistăm la investigaţii, împreună cu alte instituţii ale UE, atât timp cât va fi nevoie. Corupţia nu poate profita şi ne-am jucat rolul pentru a ne asigura că aceste planuri nu se pot materializa”, a explicat Metsola.

Vicepreşedinta elenă a Parlamentului European, Eva Kaili, şi alte trei persoane au fost inculpate şi încarcerate duminică în Belgia într-o anchetă privind suspiciuni de corupţie în legătură cu Qatarul în cadrul acestei instituţii a Uniunii Europene.

Patru persoane au fost încarcerate după inculparea lor de către un judecător de instrucţie din Bruxelles pentru "apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie", a precizat Parchetul Federal într-un comunicat. Alte două persoane au fost eliberate de judecător.

Eva Kaili se numără printre cele patru persoane încarcerate. Ea nu a putut beneficia de imunitatea sa parlamentară, deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost constatată "în flagrant delict".

Mai multe articole despre:
ancheta bruxelles kaili metsola