MENIU

Ancheta care zguduie Moldova cu o zi înainte de alegerile prezidențiale: Doi oficiali reținuți

O anchetă majoră a fost declanșată în Republica Moldova, cu doar o zi înainte de alegerile prezidențiale programate pentru duminică. Procuratura Anticorupție a anunțat, sâmbătă, că două persoane reținute anterior au fost plasate în arest preventiv. 

Această acțiune vine ca urmare a investigației efectuate de publicația Ziarul de Gardă, conform informațiilor oferite de News.ro.

Reținerile au avut loc pe 18 octombrie, în cadrul unor percheziții desfășurate în cadrul unei cauze penale care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, grupurilor de inițiativă și coruperea electorală. Descinderile s-au realizat după ce jurnaliștii au reușit să documenteze, cu ajutorul unei camere ascunse, modul în care circulă banii și cum sunt atrași angajații care lucrează pentru politicianul fugar Ilan Șor. „Cei doi indivizi reținuți au primit un arest preventiv de 20 de zile”, au comunicat oficialii Procuraturii Anticorupție.

Ce au transmis oficialii

Într-un comunicat anterior, procurorii menționaseră că reținerile au fost efectuate pentru o perioadă inițială de 72 de ore, după ce au avut loc mai multe percheziții. În urma acestor acțiuni, au fost confiscate telefoane mobile, sume de bani, documente și acte emise de banca rusă „Promsvyazbank”.

Investigația a fost realizată timp de trei luni de o jurnalistă a Ziarului de Gardă, care a folosit o identitate falsă pentru a se infiltra și a documenta activitățile din interior. Cu ajutorul unei camere ascunse, ea a surprins modul în care se desfășoară fluxul de bani și metodele prin care angajații lui Ilan Șor sunt atrași. Jurnalista, care a folosit pseudonimul „Ana Nastas”, a început această misiune pe 26 iunie 2024, participând la proteste și distribuind pliante, iar după aproape două luni a primit primii bani pentru activitățile sale.