MENIU

Anchetă a Avocatului Poporului în cazul sinuciderii celor doi adolescenţi orfani, instituţionalizaţi

Avocatul Poporului a anunțat marți că s-a sesizat din oficiu cu privire la sinuciderea a doi tineri din casele de tip familial din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

 Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu ca urmare a informațiilor prezentate în mass-media, potrivit cărora doi tineri instituționalizați, în vârste de 13 ani, respectiv 19 ani, s-au sinucis.

În acest sens, au fost efectuate vizite la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, căsuțe de tip familial și Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.

De asemenea, au avut loc discuții cu directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, cu președintele Comisiei pentru Protecția Drepturilor Copilului, cu manageri de caz și psiholog, cu șeful Complexului de Servicii Specializate de tip rezidențial și cu asistenta maternală.

La vizită au participat reprezentanți ai instituției Avocatul Poporului — Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție, reprezentantul Organizației Neguvernamentale "Organizația Apărării Drepturilor Omului" — Filiala Dolj, medici desemnați de Colegiul Medicilor din România, un asistent social desemnat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România și un psiholog desemnat de Colegiul Psihologilor din România.

În privința aspectelor constatate urmează a fi întocmit un raport de vizită care va fi publicat pe site-ul oficial al Avocatului Poporului.

O fată de 13 ani, care locuia în Casa de tip familial 'Amicii' din Craiova, s-a sinucis în data de 2 decembrie, ea fiind găsită spânzurată de o țeavă de gaze din spatele blocului în care locuia.

Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie, când un tânăr de 19 ani, prieten al fetei de 13 ani, s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcție, din zona Fortuna, în cartierul Craiovița Nouă. Tânărul își anunțase gestul pe o rețea de socializare, însă niciunul dintre cei care îl aveau în grijă nu a luat măsuri.

Mai multe articole despre:
Craiova orfani sinucidere adolescenţi