Anca Alexandrescu rupe tăcerea: cum cenzura Ponta presa pe vremea când era premier. Până unde merge ipocrizia? Când jurnaliștii își riscă meseria și credibilitatea pentru audiență
Jurnalista Anca Alexandrescu, fostă consilieră a lui Victor Ponta, dezvăluie, într-o postare pe Facebook, un detaliu care va arunca în aer presa din România: în vremea apusă în care Ponta era premier, acesta ar fi făcut presiuni la CNA (Consiliul Național al Audiovizualului, n.r.) pentru ca anumite televiziuni să fie sancționate. Reacția vine ca urmare a noului scandal în care apare numele postului TV Digi 24, acuzat, din nou, de fake news. De data aceasta, printr-o relatare direct de pe frontul din Israel. Până unde merge lupta pentru audiență? Cât costă știrile false?
„Ponta, esti penibil! Esti ultimul om care poate comenta ceva despre presa! De ce? Vrei sa ti amintesc presiunile pe care le faceai la CNA cand erai premier? De altfel, sefa pusa de tine personal este acum la puscarie pentru ca… continua tu daca ai curaj!
Nu mai faci politica, ci doar afaceri? Ba fix asta faci! Politica la greu! Nu suntem toti prosti si neinformati! Vin alegerile! I am watching you!
Update: Ca sa nu mi amintesc cum voiai sa inchizi Realitatea! Dar e de notorietate!”, a scris Anca Alexandrescu, pe Facebook.
Reacția jurnalistei vine după ce Victor Ponta a taxat în termeni duri prestația unei jurnaliste de la postul Digi 24 care, în timpul unei transmisiuni din Israel, s-a așezat pe burtă și s-a ascuns după o mașină, ca și când ar fi fost în pericol. Imaginile au devenit virale în scurt timp pentru că, în momentul în care aceasta transmitea LIVE, oamenii se plimbau liniștiți prin spatele ei, în contradicție cu atmosfera pe care aceasta încerca să o imprime telespectatorilor.
În imaginile difuzate pe Facebook, reportera Digi 24 spunea: „Sunt destul de aproape de noi în momentul ăsta. Și... se pare că s-au oprit. Cu siguranță că este și infanteria israeliană care mai interceptează aceste bombe. O să mai rămânem așa puțin fiindcă niciodată nu știi exact când se opresc bombardamentele.”
Val de reacții în mediul online: goană după audiență, gafă sau pur și simplu o relatare cel puțin sinistră?
Așa cum era de așteptat, internetul s-a împărţit rapid în două: pe de o parte, au fost voci care i-au luat apărarea jurnalistei Cristina Cileacu.
"Presa e cel mai la îndemană țap ispășitor, în loc să încerci să înțelegi contextul, cauzele care au dus la un război, stai pe fotoliu și faci bășcălie de un jurnalist care e pe teren, în zonă de război, știind exact despre ce e vorba acolo", a scris, ]ntr-o postare pe Facebook, Magda Grădinaru.
Au fost, însă, și oameni care au văzut în prestația acesteia un teatru ieftin, în goana după audiențe.
„Când am citit ştirea m-am pus pe burtă în casă pe şi m-am uitat la filmuletul de la Digi24! Credeti ca cei care se plimba liniştiţi prin spatele reporteritei sunt de la Hamas?”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.
Conflictul dintre jurnalista Digi 24 Cristina Cileacu și fostul premier Victor Ponta a atins, ulterior, un alt nivel. După ce jurnalista a acuzat că Ponta este "tare în gură", fără să își asume riscul de a merge pe front.
"Victor Ponta poate se pune pe burta într-un zbor spre Tel Aviv. Îl voi aștepta personal la aeroport ca să fiu sigură că ajunge în niște zone speciale din Israel. Una dintre cele mai mari dorințe ale mele este să văd niște bărbătuși din ăștia tari în gură, cum se manifestă când aud că le zboară bombele pe deasupra capului", a scris jurnalista, după atacul lui Ponta.
Ce a urmat? Victor Ponta i-a cerut demisia!
„Într-o țară normală, cu presă normală, această Madam care “transmite de pe burtă” când lumea în jur merge liniștită pe bicicletă, ieșea la televizor, își cerea scuze că își bate joc de telespectatori și de reporterii care chiar își pun viața în pericol. După care anunța politicos că își dă demisia (ca să nu o dea afară postul la care lucrează)! Dar am uitat că la noi impostorii sunt recompensați - dacă minți și te maimuțărești ești ce “este nevoie”. Eu cred că primește și o primă - ca să cumpere și o boxă la care să pună sunet de bombe! Focile și pelicanii o să se uite în continuare numai la ea!”, scrie Ponta, pe Facebook.
Digi 24, din gafă în gafă: delir pe internet după un fake news prezentat de Cosmin Prelipceanu
Postul TV Digi 24 nu este la prima abatere în materie de fake news. La începutul lui iunie 2022, Cosmin Prelipceanu a prezentat, în emisiunea Jurnalul de Seară, de la Digi24, un clip video cu un ”recrut rus” care nu știe că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975. În realitate, însă, în discuția dintre un reporter și tânăr se vorbește despre muzică. Imaginile datau de cel puțin 14 ani.
”Dar cu cine luptă rușii? Știți că i-am tot descris pe soldații ăștia, pe recruții ăștia pe care i-a trimis Putin în Ucraina, unii nici măcar nu știau cum arată un glonț, dar să ducă un război, și știți isprăvile lor. Operațiunea continuă, armata rusă are în continuare nevoie de recruți, are în continuare nevoie de soldați și pe unii dintre ei, ce credeți, l-a filmat o televiziune din Rusia. Iată-l”, a făcut prezentarea Prelipceanu.
Și au urmat imaginile cu o subtitrare diferită față de original.
”Abia m-am înrolat, doamnă! Nicio problemă!
Deci vei participa în operațiunea militară specială, corect?
Sigur că da! Îi vom zdrobi pe ucrainenii aceia!
În ce unitate te-ai înregimentat?
În cea de tancuri. Voi fi un șofer foarte bun. Mi-au spus că voi conduce modele T-90 și T-14. Deci cu tehnologia noastră superioară… Sper să îl întâlnesc pe prietenul meu care este în forțele aeropurtate ale Rusiei.
Ce spui de modelul T-62?
Ce?
Modelul T-62.
T-62? Ce vrei să spui?
Trimitem acum (n.r. tancuri) modelul 62”, a apărut în clipul prezentat de Digi24.
Realitatea din spatele clipului video: dovada unui FAKE NEWS grosolan, marca Digi 24
În realitate însă, interviul a fost înregistrat în clubul de noapte „Compass” („Компас”) din orașul rus Veliky Novgorod de către compania locală de televiziune „Triada”, scrie Knowyourmeme.com.
Primele clipuri video ale interviului au apărut pe 28 martie 2008 pe site-urile rusești, adesea intitulate în limba rusă „Very Bad Music” („Очень плохая музыка”).
Cea mai veche încărcare cunoscută a videoclipului pe Youtube a fost la 11 octombrie 2008 de către utilizatorul 4gfdy, iar o versiune subtitrată a fost postată de YouTuberul Rammsteinchile95 cu titlul „Very Bad Music” la 5 ianuarie 2010.
Traducerea a arătat că intervievatorul îl întreba pe un bărbat despre genul de muzică care se difuzează în club, la care acesta răspunde prin a izbucni în dans pe melodia „Sound of Sunday” a lui Joonas Hahmo.
La 12 martie 2013, compania de televiziune a încărcat interviul integral la calitate înaltă pe Youtube, oferind mai multe informații despre clipul video. Interviul integral arată că reporterul Varvara Brandl (Варвара Брандл) vrea să afle despre muzica trance în club pentru emisiunea „Rayn” („Рэйнн”).
Muzica din finalul interviului integral este „Atlantida” de Alexander Popov feat Syntigma.
Cum și-a pus Prelipceanu cenușă în cap
A doua zi, Cosmin Prelipceanu le-a cerut scuze telespectatorilor pentru gafa din seara precedentă și pentru faptul că nu a verificat veridicitatea știrii.
Prea târziu, însă! După fake news-ul de la Digi 24, internauții au parodiat știrea cu imagini din momente și locații care nu aveau nicio legătură cu rușii sau cu invazia din Ucraina, peste care au suprapus titluri false. Iată doar o parte din ele: