MENIU

Analizatorul de respirație - o noua metodă de testare rapidă coronavirus cu rezultate în câteva minute

Analizatorul de respirație COVID-19 - Breath Analyzer, testat la Universitatea Miami

Universitatea americană din Miami, Florida, testează o nouă metodă prin care poate fi detectat noul coronavirus. Cu doar câteva respirații într-un mic tub, poți afla dacă ai COVID-19 în doar câteva minute!

 

Testarea are loc cu ajutorul unui analizator de respirație. Noua metodă de detectare a maladiei COVID-19 în doar câteva minute este testată de Universitatea din Miami pe un grup de studenţi voluntari. Universitatea din Miami a fost inclusă într-un studiu-pilot pentru noul test rapid de coronavirus care examinează picăturile de aer din respirația unei persoane. 

Începând cu săptămâna aceasta, studenţii din campusul UM sunt întrebaţi dacă doresc să participe la test şi, în caz afirmativ, ei semnează un document de consimţire.

Nou metodă de testare va permite medicilor să afle dacă o persoană este infectată cu virusul SARS-CoV-2 prin analizarea particulelor expirate în aer. 

Universitatea din Miami este primul centru universitar din Statele Unite care testează aşa-numitul "Analizator de respiraţie" produs de compania BioSafety Technologies, filială a firmei israeliene TeraGroup. Dispozitivul aşteaptă avizul Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru a putea să fie comercializat, potrivit Agerpres.

Rezultatul fiecărui test făcut cu Analizatorul de respiraţie este comparat cu cel al unui test PCR, pentru ca medicii să îi verifice eficacitatea. Universitatea americană speră să furnizeze rezultatele a 1.000 de teste, în cadrul unui mic studiu clinic realizat cu sprijinul companiei BioSafety Technologies.

Dispozitivul este similar unui etilotest - Breathalyzer, folosit de poliţia americană la marginea drumului pentru a detecta dacă un şofer a consumat alcool. Aparatul citește conținutul de alcool din sângele șoferilor.

Analizatorul de respirație COVID-19, în locul dispozitivului pentru respirație, are un mic tub - TeraTube de unică folosință, steril, în care suflă o persoană  de câteva ori.

Ulterior, tubul respectiv este sigilat și introdus într-o stație BioSafety, un scaner care poate detecta prezența COVID-19, potrivit articolelor dedicate testării publicate de Universitatea din Miami.

„Respirația ta nu este uscată", a explicat Weiss, adăugând că respirația „conține umiditate și umezeala conține picături. Și dacă aveți COVID, virusul va fi în acele picături”.

Cât vor costa testele de respirație

TeraGroup, care produce tuburile folosite pentru analizatorul de respirație, speră ca, odată ce Universitatea și alți parteneri vor colabora pentru a aduna mai multe date prin aceste studii pilot, să poată fi vândut testul în Statele Unite.

Netta Ness, vicepreședinte senior al TeraGroup, spune că testele de respirație nu vor costa mai mult decât o ceașcă de cafea, iar stația BioSafety poate obține rezultate dintr-un singur test într-un minut, potrivit News.Miami.Edu.

Cum decurge testarea cu Analizatorul de respirație?

Persoanele testate pentru COVID-19 nu trebuie decât să sufle într-un mic tub, plasat apoi într-un scanner, şi să aştepte rezultatele, care sunt comunicate în doar câteva minute.

„Testul este simplu şi voluntarii trebuie doar să sufle. Dacă funcţionează, se va schimba totul”, a spus Roy E. Weiss, rectorul Facultăţii de Medicină Miller din cadrul Universității Miami.

„Ne va permite să facem testul în câteva minute faţă de timpul şi de banii necesari pentru testele PCR”, a precizat Weiss.

Veste bună și pentru microbiști dacă testarea cu noul dispozitiv va fi un succes 

Rectorul Facultăţii de Medicină Miller din cadrul Universității Miami a explicat că aceste teste ar putea fi folosite la intrarea pe stadioanele de fotbal. Dacă rezultatul este negativ, spectatorii vor putea să pătrundă în stadion pentru a vedea meciul, a spus acesta.