MENIU

Analiză. Mii de cazuri de boli respiratorii în apropierea gropii Vidra. Risc de morbiditate triplu!

Analiză. Mii de cazuri de boli respiratorii în apropierea gropii Vidra. Risc de morbiditate triplu!

Localitățile din zona Vidra, cunoscute în trecut ca reprezentând cel mai mare bazin legumicol din zona București Ilfov, sunt recunoscute în ultimii ani pentru apropierea de groapa de gunoi de la Vidra.

Groapa Vidra este operată de ECO SUD S.A. și reprezintă principalul depozit pentru eliminarea deșeurilor generate în regiunea București-Ilfov. Anual, în aceasta ajung aproximativ un milion de tone de gunoi.

Efectul resimțit de cei care trăiesc zilnic în apropierea unei astfel de gropi nu se lasă așteptat, poluarea aerului fiind responsabilă pentru  un număr semnificativ de îmbolnăviri și decese, în special în cazul bolilor respiratorii, scrie puterea24.ro.

Managementul defectuos al gropii prin amenajarea acesteia la distanțe mici față de localități și exploatarea deficitară au transformat groapa Vidra într-un generator de riscuri de mediu cu efecte negative asupra sănătății populației. Poluarea este resimțită de cetățeni în special olfactiv prin suspensia particulelor cu conținut ridicat în substanțe toxice precum metale grele – plumb, cadmiu -, pesticide, solvenți, reziduuri în suspensie, particule de praf și microorganisme. Acestea pot genera apariția unor boli acute și favorizarea unor perioada de acutizare a unor boli cronice ca bronșita cronică, astmul bronșic sau favorizarea apariției unor boli maligne precum cancerul pulmonar, afecțiunile renale, afecțiuni gastro-intestinale și afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Munții de gunoaie se întind pe 40 de hectare și depășesc înălțimea de 100 de metri. Cele mai apropiate locuințe sunt la circa 500 de metri de aceștia și direct în bătaia emisiilor permanente de substanțe toxice.

Gazele poluante emise de această groapă au distrus în timp și distrug în continuare sănătatea comunităților locale și reprezintă sursa principală a morbidității populației aflate de ani de zile lângă focarul de poluare și munții de gunoi toxic. Efectele acestei poluări macină zilnic sănătatea și speranța de viață a locuitorilor.

În 2018, în Vidra–Sintești, 25% din populația rezidentă dezvolta cel puțin o boală a sistemului respirator. Conform datelor statistice privind evoluția bolilor respiratorii în anul 2018 au fost înregistrate 2256 de îmbolnăviri ale oamenilor din aceste localități, de 3 ori mai mult decât în anul 2017 când au fost înregistrate 761 de cazuri de îmbolnăviri. În anul 2019, numărul de cazuri de îmbolnăviri a fost de 1436 de cazuri, valoare dublă față de anul 2017. Populația localităților însumează 8691 de locuitor. Cazurile de îmbolnăviri cu boli respiratorii sunt foarte ridicate pentru acest număr de locuitori, notează puterea24.ro.

Având în vedere că numărul de îmbolnăviri respiratorii prezintă o creștere semnificativă, specialiști au calculat pentru o analiză mai bună a datelor incindența indicatorilor de sănătate la 100.000 de locuitori pe baza cazurilor noi ale aparatului respirator ținând cont de posibila migrație a acestora către București sau localitățile învecinate. Astfel, incidența bolilor pentru anii 2018 și 2019 se situează la valorile de 25934 cazuri, respectiv 16522 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Gradul ridicat de incidență al bolilor respiratorii semnifică și o morbiditatea ridicată din aceleași cauze, mai susține sursa citată.

Grupul de interese creat în jurul gropii de gunoi Vidra care vrea să mențină activ acest focar de poluare prin revizuirea autorizației de mediu și includerea a 3 noi celule în suprafață de 18 hectare pentru eliminarea deșeurilor se folosește de un studiu de sănătate din anul 2017, expirat, prin care încearcă să demonstreze că această bombă ecologică care a distrus sănătatea oamenilor ani de zile trebuie să funcționeze în continuare.

Populația revoltată și speriată de perspectiva extinderii focarului de infecție a transmis în număr impresionant petiții către instituțiile statului, însă funcționarii publici aflați sub influența societății ECO SUD S.A. precum directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov, Genica BĂDĂNOIU, și directorul Direcției de Sănătate Publică Ilfov, Teodor NEGULESCU, au ascuns aceste petiții și fac tot posibilul să autorizeze groapa Vidra.

Pe lângă ascunderea petițiilor, Genica BĂDĂNOIU este văzută ca omul cheie în reautorizarea gropii Vidra și este acuzată că ignoră documente importante care ar arăta că societatea ECO SUD S.A. nu mai deține drept de administrare a gropii, activitatea fiind ilegală, mai scrie puterea24.ro.

Mai multe articole despre:
groapa vidra