Analiză: eficiența vaccinării cu a 3-a doză Pfizer scade după circa 10 săptămâni de la administrare
Mai multe studii realizate în ultima perioadă indică faptul că, în fața variantei Omicron, eficienţa celei de-a 3-a doză de vaccin Pfizer-Biontech ar scădea la aproape 10 săptămâni după administarare.
Varianta Omicron a noului coronavirus pune la încercare eficienţa vaccinurilor anticovid, relevă mai multe studii realizate în Africa de Sud şi Regatul Unit.
Agenţia sanitară britanică (Health Security Agency, UKHSA) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, într-o analiză care se doreşte prudentă, că eficienţa vaccinării cu o a treia doză (”booster”) anticovid Pfizer-Biontech scade la aproape zece săptămâni după administarare, informează News.ro.
Potrivit studiului, o vaccinare cu trei doze numai cu vaccin anticovid Pfizer-BioNTech asigură o protecţie de 70% împotriva formelor simptomatice ale covid-19 cazuate de varianta omicron a SARS-CoV-2, însă imunitatea scade rapid ulterior.
Astfel, protecţia scade la 45% după zece săptămâni, potrivit acestui studiu UKHSA.
Lucrurule stau altfel în cazul pacienţilor care au fost vaccinaţi cu vaccinuri ale altor laboratoare farmaceutice sau cu un ”amestec” de vaccinuri.
Protecţia în cazul persoanelor care s-au vaccinat mai întâi cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford şi care au fost vaccinate apoi cu un ”booster” Moderna sau Pfizer-BioNTech scade la 45% şi, respecitv, 35%.
Protecţia persoanelor care s-au vaccinat complet cu Pfizer-BioNTech şi apoi au fost vaccinate cu un ”booster” Moderna se menţijne între 70 şi 75% după zece săptămâni.
Rezultatele acestui studiu sunt examinate cu precauţie, subliniază agenţia britanică sanitară, care avertizează cu privire la posibile influenţe legate de profilul persoanele infectate cu varianta omicron.
De asemenea, eşantionul examinat în acest studiu este relativ limitat - el este alcătuit din 147.587 de cazuri de infectare cu varianta indiană (delta) şi 68.489 de cazuri de infectare cu varianta omicron.