MENIU

Amenzi URIAŞE pentru şoferii prinşi cu NOROI PE ROŢI, pe drumuri modernizate

Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, salariul minim brut pe economie creşte cu 31%, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei, la 1.900 de lei. Vestea proastă pentru şoferi este că, de la aceeaşi dată, creşte şi cuantumul amenzilor de circulaţie.

Orice modificare a salariului minim pe economie duce în mod automat la modificarea în același sens a punctului-amendă, având în vedere modul de calcul al acestuia.

Dacă acum un punct-amendă este 145 de lei, de la 1 ianuarie 2018, dacă salariul minim va ajunge la 1.900 de lei, așa cum s-a propus recent, atunci punctul-amendă va fi de 190 de lei. Iar diferența între amenzile pe care șoferii le plătesc acum și cele pe care le vor putea plăti la anul este destul de mare.

Orice modificare adusă salariului minim atrage automat și modificarea cuantumului amenzilor de circulație. Astfel, dacă salariul minim scade, amenzile scad și ele, dacă salariul minim crește, atunci și amenzile cresc. Asta se întâmplă deoarece Codul rutier prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie.

Potrivit Codului Rutier, amenzi de 760 sau 950 de lei se vor aplica șoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii), dar și pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii.

O sancțiune ceva mai mare, adică de la 1.140 la 1.520 de lei se va aplica pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care pot fi amendate cu sume cuprinse în acest interval sunt: conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră.

Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sancţiuni, unde amenzile ce pot fi aplicate se vor situa, de la anul, între 1.710 și 3.800 de lei și vor putea aplica: șoferilor care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar și celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.