MENIU

Ambasadorul Israelului în România - David Saranga, reacție după ce un senator AUR a elogiat în Parlament criminali de război: „Sunt profund mâhnit”

David Saranga - Ambasadorul Israelului în România

Ambasadorul Israelului în România - David Saranga s-a arătat profund mâhnit de declarațiile „consternante” ale senatorului Sorin Lavric privind elogierea unor criminali de război. Deformarea faptelor istorice reprezintă o umilință la adresa memoriei victimelor Holocaustului și a supraviețuitorilor, consideră ambasadorul.

„Sunt profund mâhnit de declarațiile consternante ale domnului senator Sorin Lavric privind elogierea unor criminali de război.

Faptele de neiertat comise de Mircea Vulcănescu, membru al Cabinetului lui Ion Antonescu și direct implicat în jefuirea evreilor din timpul Holocaustului din România, alături de alți membri ai Mișcării Legionare, nu trebuie camuflate sau nuanțate.

În 1946, Mircea Vulcănescu a fost judecat și condamnat pentru crime de război, iar, în 2019, Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre definitivă prin care a respins cererea de constatare a caracterului politic al condamnării lui Mircea Vulcănescu.

Adevărul istoric nu poate fi rescris prin declarații politice. Deformarea faptelor istorice reprezintă o umilință la adresa memoriei victimelor Holocaustului și a supraviețuitorilor. Adevărul, oricât de dureros, trebuie cunoscut și asumat pentru ca istoria să nu se repete", a transmis ambasadorul David Saranga.

Reacția a venit după scandalul din Senat pe tema indemnizațiilor foștilor legionari și a urmașilor acestora. Evreii au fost umiliți în Parlament de senatorul AUR Sorin Lavric. Acesta l-a omagiat pe Mircea Vulcănescu, considerat responsabil pentru jefuirea și trimiterea la moarte a evreilor, în timpul regimului Antonescu. Lavric nu a cerut scuze pentru declarația sa. Ba mai mult, i-a transmis deputatului comunității evreiești, deputatul Silviu Vexler, ca România nu este Fașia Gaza.

Deputatul Silviu Vexler, reprezentant al Federației Comunităților Evreiești din România în Grupul minorităților naționale a declarat luni, în plenul Senatului, că este o „umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului” existenţa a două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor oferite de statul român „pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”. În replică , senatorul AUR Sorin Lavric i-a transmis că nu va înceta să vorbească cu „veneraţie” despre „martiri, despre eroi”.

Mai multe articole despre:
david saranga sorin lavric evrei