MENIU

Alți doi condamnați în dosarul „Ferma Băneasa”, dați în urmărire generală: Beny Steinmetz și Tal Silberstein

Tal Silberstein și Benny Steinmetz, condamnați în dosarul Ferma Băneasa, dați în urmărire generală

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, investitor la Roșia Montana, și consultantul politic Tal Silberstein au fost dați în urmărire generală după condamnarea la câte cinci ani de detenție în dosarul de retrocedări ilegale „Ferma Băneasa”. Aceștia s-ar afla în Israel.

 

Înalta Curte a decis în acestă săptămână, definitiv, confiscarea de către stat a terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa și a pădurii Fundu Sacului din Snagov în valoare de 145 de milioane de euro. Mai multe persoane au fost condamnate la ani grei de închisoare, printre care omul de afaceri Remus Truică, prințul Paul, doi oameni de afaceri israelieni. 

Cei doi oameni de afaceri israelieni au fost dați în urmărire generală pe teritoriul României, potrivit site-ului Poliției.

După această etapă, Poliția poate cere mandat de arestare internațională, care poate fi pus în aplicare de Poliția israeliană sau de Interpol, dacă cei doi oameni de afaceri condamnați vor părăsi Israelul.

Miliardarul Benyamin Steinmetz, care este și unul dintre investitorii în proiectul minier de la Roşia Montana din România a fost condamnat la 5 ani de detenție pentru constituire de grup infracțional organizat în dosarul Ferma Băneasa, potrivit site-ului Poliției.

Și Tal Silberstein, care a fost consultant politic al premierilor Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu dar și al fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnat la 5 ani de închisioare.

Steinmetz și Silberstein au fost găsiți vinovați de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că au constituit un grup infracțional organizat cu prințul Paul, Remus Truică și mai mulți funcționari din România pentru a pune mâna pe terenurile fostei ferme regale de la Băneasa și pe pădurea Fundu Sacului din Snagov. Prejudiciul se ridică la 145 de milioane de euro. Joi, 17 decembrie, Instanța Supremă a dat verdictul final în acest dosar.

Tal Silberstein și jurnalistul Dan Andronic, și el condamnat în dosaru lretrocedărilor ilegale în dosarul fermei regale, au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu. Andronic a fost la rândul lui condamnat în dosarul Ferma Băneasa, la 3 ani de detenție cu suspendare.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz. În acest dosar a fost audiat ca martor la DNA și fostul președinte Traian Băsescu, în noiembrie 2018, în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul.

Și Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) a fost dată în urmărire generală după ce a fost condamnată definitiv de instanța supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa". Joi seară, după pronunțarea sentinței controversatul dosar, Nela Ignatenko a scris pe Facebook: "Au mai rămas 8 zile până la Crăciun. În ciuda tuturor relelor și nemerniciilor de pe acest pământ, zâmbiți acum și bucurați-vă de frumusețea sărbătorilor. Să-i înconjurăm cu drag și căldură sufletească pe toți cei dragi nouă. Să dăruim fiecărui semen gândurile noastre bune și pline de dragoste. Și un pic din fericirea noastră".

Citește și Dosarul Fermei Băneasa. Remus Truică, dus la închisoare. Prințul Paul, dat în urmărire internațională

În același dosar, prințul Paul a fost dat în urmărire internațională, nefiind găsit acasă de polișiștii care au mers să aplice mandatul de executare. Au găsit-o acasă doar pe prințesa Lia. Potrivit presei, prințul Paul ar fi fugit în Portugalia. Acesta a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa. 

Și jurnalistul Dan Andronic a fost la rândul lui condamnat în dosarul Ferma Băneasa, la 3 ani de detenție cu suspendare.Instanța a dispus „suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Andronic Dan Cătălin, pe un termen de supraveghere de 4 ani”.

Omul de afaceri Remus Truică, condamnat la închisoare cu executare la 7 ani în dosarul fermei Băneasa, a fost deja incarcerat joi seară.