MENIU

Alte două decese după vaccinarea cu AstraZeneca, în Norvegia. Cazurile sunt INVESTIGATE - Ce spune Agenția Medicamentului

Vaccin anti-Covid19

Anchetă în Norvegia, acolo unde autorităţile investighează moartea a două persoane după vaccinarea cu serul anti-Covid produs de AstraZeneca, persoane care au prezentat un tablou clinic neobişnuit de tromboembolism. În total, vorbim despre patru decese înregistrate în ultimele două săptămâni, în urma unei simptomatologii care a inclus o cantitate scăzută de plachete, coagularea vaselor de sânge şi hemoragii, similar celor detectate în mai multe ţări europene. Și mai grav este faptul că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recunoaște că "nu poate exclude faptul că aceste cazuri ar putea avea legătură cu vaccinul (AstraZeneca- n.r.)", astfel de simptome nefiind înregistrate în cazul imunizării cu vaccinurile Pfizer sau Moderna.

Potrivit autorităților, alţi doi pacienţi continuă să fie internaţi în Spitalul Universitar din Oslo (OAS) cu simptome similare, relatează Agerpres.ro.

Cât privește vârsta persoanelor decedate, se pare că vorbim despre oameni care aveau sub 50 de ani şi făceau parte din personalul medical.

"Agenţia Medicamentului nu poate exclude faptul că aceste cazuri ar putea avea legătură cu vaccinul", a transmis instituţia într-un comunicat, subliniind că aceste simptome nu au fost înregistrate la pacienţi care au fost imunizați cu alte două vaccinuri anti-Covid folosite în Norvegia, respectiv Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Atât EMA, cât şi Institutul de Sănătate Publică şi OAS colaborează în anchetarea cazurilor din Norvegia, care - împreună cu Danemarca şi Suedia - menţine în continuare suspendarea vaccinării cu AstraZeneca decisă în urmă cu mai bine de o săptămână.

În schimb, state precum Italia, Spania sau Germania au reluat sau intenţionează să reia vaccinarea cu serul produs de compania britanico-suedeză după ce EMA a dat asigurări, pe 18 martie, că nu există dovezi ale unei legături directe între cazuri, cu toate că nici nu a exclus total o astfel de legătură.