MENIU

Alte cazuri West Nile în România, inclusiv un deces, în Brăila - Bilanț: 40 de cazuri și 6 decese - Cum ne protejăm contra țânțarilor

Două noi cazuri de meningită confirmate în România. O persoană a murit în urma infectării cu virusul West Nile în Brăila, iar o alta este spitalizată. 

 

Direcţia de Sănătate Publică Brăila a informat Instituţia Prefectului Judeţul Brăila cu privire la confirmarea a două noi cazuri de meningită cu virus West-Nile, la încă două persoane din judeţul Brăila. 

”Menţionăm că acestea sunt cazurile 3 şi 4 confirmate de meningită cu virus West Nile pe teritoriul judeţului Brăila în perioada de supraveghere 5 iunie – 31 octombrie 2023”, a precizat Prefectura Brăilei.

Este vorba despre o femeie de 83 ani, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Ulmu (UAT Ulmu), internată în data de 01.09.2023, pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu diagnostic de meningită acută, transferată în data de 02.09.2023 în secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă severă de boală, cu evoluţie nefavorabilă. În data de 04.09.2023 pacienta a decedat.

Al doilea caz se referă la un bărbat de 62 ani, cu domiciliul în satul Plopi, UAT Măraşu şi expunerea la domiciliul flotant din localitatea Lacu Sărat, la o fermă de bovine, internat în data de 06.09.2023, pe Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă uşoară de boală, cu evoluţie favorabilă, a transmis DSP Brăila.

DSP Brăila recomandă, în cazul simptomelor severe, prezentarea de urgenţă la medic. În același timp, unităţile medicale din judeţ trebuie ca, în cazul oricărei suspiciuni de meningită / meningoencefalită / encefalită, sindrom febril de etiologie neprecizată, să trimită pacienţii în cauză către Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Brăila.

 

40 de cazuri de infecție cu virusul WEST NILE în România - 6 DECESE

De la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06.06.2023) până la
data de 07.09.2023 s-au înregistrat 40 de cazuri dintre care 38 cazuri confirmate si 2 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 6 au decedat, potrivit Institutului Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Un număr de 28 de cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 30 august.


Cazurile de infectare cu West Nile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă:

20-29 de ani - 1
30-39 de ani - 0
40-49 de ani - 1
50-59 de ani - 9
60-69 de ani - 13
70-79 deani - 10
mai mare sau egal cu 80 de ani - 6
Total cazuri - 40

Au fost înregistrate 6 decese în județele: Ilfov (2), jud. Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1). 

 

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE PENTRU EVITAREA INFECTĂRII CU VIRUSUL WEST NILE

 

– purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit;

– utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridină/ picardină, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului;

– împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/ uşi);

– utilizarea de  substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei;

– utilizarea în locuinţă a aerului condiţionat;

– utilizarea plaselor împotriva ţânţarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber;

– acoperirea pătuţului copilului sau căruciorului cu plase împotriva ţânţarilor, a transmis DSP Brăila.

Recomandările INSP în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.