Alina Mungiu-Pippidi: 4 alternative pentru scena politică, în urma protestelor din Piaţa Victoriei
Alina Mungiu-Pippidi propune câteva alternative politice pentru anul în curs, după seria neîntreruptă de proteste antiguvernamentale. PSD să se reformeze, Iohannis să vină cu un premier nou ori să îşi facă un partid sunt câteva din propunerile pe care le face preşedintele Societăţii Academice din România.
Alina Mungiu-Pippidi susţine într-un articol în ziarul Adevărul că ar trebui să existe o alternativă pentru 2017, pentru că altfel, protestatarii din Piaţa Victoriei se chinuie degeaba să dea jos guvernul Grindeanu.
Prima variantă ar fi cu un PSD care a înţeles ceva din cele întâmplate şi va deveni un partid reformat. Este însă o variantă în care care Alina Mungiu-Pippidi nu prea crede. "PSD nu a mai avut curaj, după Geoană şi Ponta, să încerce oameni dinafară, deşi au fost praf făcuţi în străinătate pentru că nu au avut oameni de profil internaţional. La fiecare epurare de către DNA, partidul s-a mai apropiat un pas de bază, şi dacă vă iese să-l băgaţi pe Dragnea, baronul chintesenţial, la puşcărie, va avansa Oprişan, achitat de toate instanţele, sau altul ca el", susţine preşedintele Societăţii Academice din România.
Mungiu-Pippidi mai propune o alternativă cu un alt premier al lui Iohannis, susţinut de o majoritate parlamentară difuză. Şi asta în urma demisiei Guvernului Grindeanu, caz în care nu ar fi problemă să se formeze o nouă majoritate parlamentară. În această situaţie, Klaus Iohannis nu ar avea probleme să câştige alegerile prezidenţiale, din lipsă de contracandidat, iar PSD alegerile parlamentare. O altă alternativă este ca Iohannis să îşi facă un partid prezidenţial. Preşedintele îl va desemna responsabil pentru înfiinţarea noii formaţiuni pe Dacian Cioloş. Numai că aici problema ar fi dacă din USR se poate face un partid prezidenţial serios sau va rămâne cum e acum. Soluţia ar fi ca recrutarea să se facă numai pe studii iar partidul devine astfel o şcoală de politici publice.
Cea de-a patra vizează un boicot al oamenilor simpli, o aşa-zisă grevă a democraţiei reprezentative. "Miniştri putem schimba, partide noi puteam face, dar democraţia reprezentativă nu o mai putem reînvia. Problema centrală, absenţa unor asociaţii de oameni cu idei similare despre cum trebuie să meargă societatea, care să se reflecte în cîteva partide, nu se mai poate rezolva pentru că lumea nu se mai asociază. (...) Oamenii care au ieşit de bună credinţă în stradă nu mai pot fi băgaţi uşor înapoi, mai ales că pot fi uşor stimulaţi pentru disperare, pentru furie, pentru tot ce e nevoie", a mai scris Alina Mungiu-Pippidi.