Alimentul de post care asigură organismului necesarul de proteine
Năutul este o plantă alimentară anuală, originară din Asia, cu tulpină înaltă cu 26 – 60 cm, cu frunze compuse din 4 – 6 perechi de foliole laterale și una terminală, cu flori liliachii sau albe, ale cărei semințe sunt folosite ca atare sau ca înlocuitor de cafea. Ca aliment și în scopuri medicinale se întrebuinţează boabele de năut (sămânța).
Un aspect cu o semnificație deosebită legat de năut este conţinul său bogat în proteine, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru includerea în alimentația oricărui om și, mai ales, a vegetarienilor. Însă - chiar dacă acesta oferă o sursă bună de proteine - recomandarea este totuși să nu faceți din năut unică sursă. Alternaţi consumul său cu alte alimente bogate în proteine, cum ar fi: hrișcă, orezul, soia, quinoa.
Ca și alte leguminose, năutul conține o formă complexă de carbohidrați care se digeră încet, eliberând treptat energia. În felul acesta se evita creșterea bruscă a glicemiei din sânge, ceea ce este foarte important pentru diabetici.
Boabele de năut sunt bogate atât în proteine, cât și în fibre alimentare, ceea ce înseamnă o sațietate sportiă în urma consumului. Șimtindu-te sătul nu vei mai avea o nevoie atât de presantă de a servi și alte gustări nesănătoase între mese.
Năutul reprezintă o sursă foarte bună de fibre – așa cum deja scrie mai sus, o porție de numai 100 g de năut oferă aproximativ 30% din doza zilnică recomandată de fibre. Necazul major al alimentației omului modern, care pune un mare accent pe produsele de origine animală (carne, lactate, ouă), este că genul aceasta de alimentație oferă prea puține fibre alimentare. De fapt, carnea, laptele și ouăle nu conțin deloc fibre. Chiar dacă fibrele nu sunt digerate de către organism, acestea totuși au rol foarte important în nutriție: acela de "măturător" al reziduurilor și al substanțelor nedorite din tractul interstinal. Fibrele au un aport important în cultivarea bacteriilor prietenoase din flora interstinală. Fibrele sunt, de asemenea, de ajutor în combaterea constipației. Nu în ultimul rând, fibrele sunt implicate și în reglarea nivelului colesterolului.
Năutul este o sursă bună de nutrienți necesari pentru sănătatea oaselor: minerale, incluzând mangan, cupru, fier, zinc, magneziu, fosfor, potasiu și calciu; vitamina K; vitamine din complexul B. Ceea ce ajută la creșterea densității osoase și la prevenirea unor probleme legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi osteoporoza.
Fiind o sursă bogată în fibre solubile, năutul ajută la echilibrarea nivelului colesterolului din sânge și inimă, ajutând în felul acesta la prevenirea aterosclerozei, infarctelor și atacurilor cerebrale. Mai mult decât atât, lipidele conținute în năut sunt, în principal, sub formă de acizi grași omega-3, care sunt niște forme benefice de grăsimi polinesaturate (de care organismul nostru are nevoie), scrie bzi.ro.