Alimentul banal care elimină grăsimea din sânge și pe cea de pe burtă
Un aliment confirmat că poate reduce riscul cardiometabolic, dacă este consumat frecvent, este iaurtul. Mai multe studii efectuate la nivel mondial au demonstrat efectul protector asigurat de consumul de iaurt în prevenirea diabetului de tip 2 și în combaterea obezității.
„Iaurtul are o serie de proprietăți importante. Anumiți nutrienți, precum proteinele, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu, sunt mai concentrați în iaurt decât în lapte, ca urmare a procesului de fermentație și a rețetelor.
Astfel, iaurtul poate conține cu 20-100% mai mulți nutrienți decât laptele. Mai mult decât atât, aciditatea iaurtului crește biodisponibilitatea unor nutrienți, cum este calciul. În ceea ce privește fermenții, respectiv probioticele din iaurt, ei au efecte pozitive asupra organismului, ajutând digestia parțială a lactozei din lapte și furnizând, totodată, enzima β-gal, care continuă descompunerea lactozei după consumul iaurtului”, a mai explicat prof. dr. Nicolae Hâncu, potrivit doctorulzilei.ro.
Ca parte a unei alimentaţii echilibrate, iaurtul are beneficii de necontestat asupra sănătății, mai arată un alt studiu publicat în prima parte anului 2015, în Jurnalul European de Nutriție. Studiul a analizat asocierea dintre consumul de iaurt, obiceiurile alimentare și factorii de risc cardiometabolic.
Studiul a fost efectuat pe 664 de participanți sănătoși, cu valori diferite ale indicelui de masă corporală (IMC), cărora le-au fost urmărite obiceiurile alimentare și, în mod specific, consumul de iaurt. Față de neconsumatori, cei care consumă iaurt au avut greutate corporală mai scăzută, o circumferință mai mică a taliei și niveluri mai mici de colesterol și insulină. Şi la subiecţii supraponderali sau obezi consumul de iaurt se asociază cu îmbunătăţirea profilului de risc cardio-metabolic.