MENIU

Alimentele care ne dau dependenţă: Au acelaşi efect asupra creierului ca drogurile

<p>Alimente nocive pentru sănătatea şi frumuseţea pielii</p>

Pizza, chipsuri, cartofi prajiţi: acestea sunt doar câteva dintre alimentele care ne dau dependenţă. Un studiu realizat de Institutul Naţional de Toxicomanie din SUA arată că unele mâncăruri au un efect puternic asupra creierului, activând aşa-numitul centru de recompensă, fapt care ne face să devim dependenţi şi să ne dorim să mâncăm şi mai mult.

Conform specialiştilor este vorba de alimente care conţin zahăr, grăsimi şi sare, confom huffingtonpost.com.

Aşadar care sunt mâncărurile care dau cea mai mare dependenţă?

Pizza

Mozzarela şi uleiul utilizat la prepararea ei face din pizza alimentul care dă cea mai mare dependenţă. De exemplu, 1 din 8 americani mânâncă pizza. Problema este reprezentată de faptul că o felie de pizza conţine peste 300 de calorii şi aproximativ 10 grami de găsime.

Ciocolata

Un studiu realizat în cadrul Universităţii Drexel arată că oamenii dependenţi de ciocolată simt atunci când când o mănâncă aceeaşi plăcere ca cei care consumă droguri.

O bucată de ciocolată are în jur de 210 calorii şi 13 grame de grăsimi.

Chips-urile

Oamenii de ştiinţă au prezentat un studiu care arată că atunci când şoarecii primesc chips-uri sau mâncarea lor obişnuită, preferă chips-urile. Din cercetarea lor reiese că aceste produse au un efect puternic asupra creierului, mai ales că şoarecii au mâncat chips-urile pentru plăcerea pe care le-o oferea mâncatul, nu pentru că le era foame.

O porţie mică de 30 de chips-uri are 320 de colarii şi 20 de grame de grăsimi.

Fursecurile

Un grup de cercetători din cadrul Connecticut College au descoperit că prăjiturelele, fursecurile şi biscuiţii dulci au acelaşi efect asupra creierului şoarecilor ca şi cocaina.

Doar un singur fursec mic, cu ciocolată, are 192 de calorii şi 10 grame de grăsimi.

Îngheţata

Îngheţata conţine un nivel foarte mare de grăsimi saturate care de obicei creează dependenţă. De exemplu, o îngheţată are 230 de calorii şi 14 grame de grăsime.

Cartofii prăjiţi

Deşi sunt delicioşi şi ne fac mereu să ne dorim să mâncăm şi mai mulţi, cartofii prăjiţi conţin o anumite substanţă (acrylamide), care potrivit Autorităţii de Reglemetare a Medicamentului din SUA - FDA, are legătură cu animite tipuri de cancer.

O porţie de cartofi prăjiţi are 510 calorii şi 24 de grame de grăsimi.

Cheeseburger-ul

Pe lângă grăsimile saturale, un cheeseburger conţine şi sodiu. Acesta are aproximativ 270 de calorii, 12 grame de grăsimi şi 630 mg de sare (jumătate din nivelul recomandat pe zi).

Sucurile

În medie, un american bea peste 151 de litri de suc pe an. În plus, jumătate din zahărul de care organismul nostru are nevoie zilnic, ni-l luăm din sucuri.

Acestea sunt deseori asociate cu obezitatea, hipertensiunea arterială şi cancerul.

Prăjiturile

Cu ciocolată, vanilie sau frişcă, prăjiturile sunt preferatele noastre. Cercetătorii spun că prăjiturile conţin zahăr procesat şi grăsimi, care nu pot avea decât efecte negative asupra organismului nostru.

Doar o prăjitură mică cu ciocolată are peste 500 de calorii şi 22 de grame de grăsimi.

Mai multe articole despre:
alimente dependeta efectul asupra creierului