Alimentele care ne ajută să reducem colesterolul
Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), cunoscute ca fiind colesterolul „rău“, pot agrava sau determina apariţia bolilor de inimă. Unul dintre principalele remedii vizează adoptarea unei alimentaţii care să împiedice mărirea nivelului de colesterol.
Depunerile de grăsime de la nivelul pereţilor arterelor încetinesc fluxul sangvin şi se poate ajunge la atac de cord atunci când, spre exemplu, un vas de sânge eset complet blocat.
Un risc major îl prezintă diabeticii, care se confruntă deseori cu LDL în exces, HDL diminuat şi trigliceride peste nivelul adecvat, ceea ce îi face mult mai vulnerabili faţă de bolile de inimă şi de afecţiunile de la nivelul arterelor, scrie Adevarul.ro.
O dietă alimentară echilibrată poate limita răul produs de LDL.
Specialiştii Dona recomandă un consum constant de seminţe de cânepă, in, susan, nuci, migdale şi alune, care sunt o sursă excelentă de proteine şi fibre. Acestea din urmă sunt extrem de importante şi benefice atunci când provin din cereale şi fructe.
Legumele rămân o sursă preţioasă de vitamine şi minerale, dar şi de fibre, care contribuie la reducerea colesterolului, acelaşi rol având şi grăsimile nesaturate (în special cele mononesaturate) şi acizii graşi Omega3.
Toate aceste grăsimi bune se găsesc în peşte (somon, sardine, creveţi etc.), uleiuri vegetale (de in sau de rapiţă), avocado, precum şi în mazăre, fasole, conopidă, varză de Bruxelles. Totodată, plante precum anghinarea, păpădia şi rozmarinul sunt binecunoscute pentru rolul şi capacitatea lor de diminuare a nivelului colesterolului.
Curele cu infuzie de anghinare durează circa 20-30 de zile. Rozmarinul, care previne complicaţiile aterosclerozei, se poate consuma ca atare, în diverese preparate, sau sub formă de infuzie, câte -3 căni zilnic. Usturoiul are şi el un efect benefic: scade LDL şi creşte HDL. Un căţel de usturoi pe zi sau capsulele gastrorezistente cu pudră de usturoi are efect antidiabetic şi hipotensor.