MENIU

Alimentele care îți prelungesc tinerețea! Ce nu trebuie să îți lipsească din alimentația zilnică

Cu toții aspirăm la o viață lungă. Însă, pentru împlinirea acestui deziderat, este necesar un stil alimentar adecvat, care se deprinde în urma unor obiceiuri alimentare sănătoase, care trebuie învățate, adoptate și menținute încă din tinerețe, potrivit BZI.ro.

Potrivit prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Române, fructele, legumele, iaurtul cu probiotice, cerealele integrale și nucile nu trebuie să ne lipsească din alimentație. Toate aceste alimente se regăsesc în topul ierarhiei unei alimentații sănătoase, din punctul de vedere al aportului de nutrienți esențiali, cu un număr redus de calorii.

Mai concret, nutrienții esențiali din iaurt, precum calciul și potasiul, au rol important în transmiterea influxului nervos, iodul contribuie la funcția cognitivă normală, fosforul are un rol activ în fiziologia celulei nervoase, zincul are rol de protecție în cazul stresului oxidativ, vitaminele din grupul B contribuie la buna desfășurare a activității nervoase și reducerea oboselii, fosfolipidele au rol esențial la nivelul membranei celulare, iar proteinele au rol de construcție, informează aceeași sursă.

Legătura dintre alimentația sănătoasă și beneficiile fizice și emotionale rezultă din comunicarea bidirecțională dintre creier și sistemul digestiv – care conține sistemul nervos enteric, considerat cel de-al doilea creier al organismului uman.

"Pentru o funcționare corectă a sistemului digestiv avem nevoie de bacterii vii benefice, de probiotice, iar iaurtul este cea mai buna sursă. Pe lângă contribuția sa la menținerea sau refacerea florei intestinale, iaurtul contribuie și la scăderea substanțială a riscului de diabet sau de boli cardiovasculare, la diminuarea efectului inflamator și facilitează scăderea în greutate”, declară prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Române.