Alimente esenţiale în dietă, în funcţie de vârstă. Ce să eviţi dacă vrei să ai un corp armonios
În fiecare etapă a vieții avem necesităţi nutritive specifice. Nutriţioniştii ne sfătuiesc ce alimente să consumăm în funcţie de vârstă şi pe care să le evităm.
Principiile de bază ale unei alimentaţii corecte sunt aceleaşi pe toată durata vieţii, dar, pe măsură ce trecem de la o etapă la alta, trebuie să-i oferim organismului anumiţi nutrienţi, pentru a avea un stil de viaţă sănătos și pentru a ne simți mai tineri şi în putere, încrezători şi optimişti. Aşadar, ce mănânci?
La 20 de ani
E posibil ca alimentaţia echilibrată să nu se numere printre preocupările multor tineri. Doar sunt atâtea altele de soluţionat, precum cariera și găsirea unui partener de cuplu, aşa că grija pentru o dietă sănătoasă nu-şi găseşte loc printre ele. Chiar dacă la această vârstă metabolismul funcţionează bine, greşelile din alimentaţie nu vor rămâne fără urmări, făcându-se cu siguranţă simţite peste ani.
Ce să mănânci: alimente bogate în calciu, vitaminele K şi D. Le găseşti în produsele lactate, legume, gălbenuş, somon. Pentru asigurarea necesarului de calciu al organismului, nutriţioniştii recomandă să consumi zilnic trei feluri de produse lactate: lapte, iaurt, brânzeturi.
Ce să eviți: cafeaua. Efectul diuretic pe care îl are cofeina din compoziţia acesteia provoacă organismul să elimine calciul prin urină.
La 30 de ani
Organismul suferă schimbări sub toate aspectele, de unde nemulţumiri de tot felul. Una dintre acestea, cauzată de uşoara încetinire a metabolismului, este luarea în greutate, slăbitul nemaifiind la fel de uşor ca înainte.
Ce să mănânci: puţine grăsimi, multe legume, fructe, cereale integrale şi grăsimi vegetale. Întrucât după 30 de ani masa osoasă începe să scadă cu fiecare an ce trece, este important să consumi alimente care au efect de încetinire a procesului de îmbătrânire (precum fructele şi legumele), alimente bogate în calciu, seleniu (prezent în nuci şi ciuperci albe), zinc (aflat în compoziţia fructelor de mare), care accelerează metabolismul, de unde normalizarea greutăţii corporale.
Citeşte continuarea pe femeia.ro.