MENIU

Alimente care îmbolnăvesc ficatul. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea acestui organ

Spaţiul public este asaltat de informaţii legate de detoxifierea ficatului, leacuri naturiste şi sfaturi de nutriţie menite să păstreze în stare de funcţionare eficientă cel mai ocupat organ. 

Doctorii însă atrag atenţia că medicaţia sau remediile după ureche pot provoca leziuni greu de tratat, ca şi excesul de orice fel. Cel mai mare pericol este zahărul, care poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul, chiar daca nu suntem supraponderali.

Este deci un motiv pentru a limita produsele alimentare cu adaos de zahăr, cum ar fi băuturile acidulate, produse de patiserie și bomboanele. Zahărul conţine glucoză şi fructoză. Dacă glucoza poate fi metabolizată de fiecare celulă a organismului, doar ficatul poate gestiona fructoza. Însă dacă este în exces, fructoza se transformă în grăsimi. O parte sunt trimise în sânge ca trigliceride, foarte periculoase, dar mare parte rămâne în ficat, ducând la steatoză hepatică.

 

Adică ceea ce se numeşte ficat gras. Ficatul se va umfla, în timp ţesutul hepatic se poate întări şi până la ciroză nu sunt mulţi paşi. Riscul este mai mare la persoanele supraponderale, prin urmare poate fi combătut prin exerciţiile fizice şi dietă. Pe piaţă există plante care asigură eliminarea grăsimilor, dar unele au ca efecte adverse hepatita şi insuficienţa hepatică, deşi pe etichetă scrie că sunt produse naturale. Prin urmare, dacă nu sunteţi siguri de reacţiile adverse, întrebaţi un medic.

Totodată, nu este recomandat nici excesul de vitamina A. Organismul are nevoie de ea, şi este bine să o obţinem din fructele și legumele proaspete, mai ales cele de culoare roşie, portocalie şi galbenă. Sunt de evitat suplimentele, care au doze mari de vitamina A, care displac ficatului. Soluţia? Fără medicaţie după ureche! Rămânem tot aici, deoarece obişnuim să ne tratăm singuri pentru dureri de cap şi răceli. Şi pastilele pentru dureri, şi cele pentru răceli conţin acetaminofen, adică banalul paracetamol, numai că trebuie să citim eticheta şi să nu depăşim doza zilnică recomandată.

Altfel riscăm să ne îmbolnăvim grav ficatul. Alt sfat util este să evităm cât de poate grăsimile trans, abundente în produsele de patiserie. Nu numai că îngraşă, dar torturează ficatul. De ce avem nevoie ca acesta să fie sănătos? Pentru că stochează sânge, în caz de nevoie, îl purifică, anihilează substanţele toxice, metabolizează proteinele, lipidele şi glucidele, elimină metalele grele şi depozitează vitamine. Pe scurt, ne ţine în viaţă.

Mai multe articole despre:
ficat tratament naturist boli ficat remedii ficat