Alexandru Rafila: Redeschiderea școlilor a contribuit la creșterea cazurilor Covid-19. Avem și transmitere comunitară
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat miercuri seară, la un post TV, că explozia cazurilor de infectare cu noul coronavirus este cauzată în primul rând de transmiterea comunitară ”mai intensă” din unele zone, inclusiv în capitală. Medicul consideră că la această creștere a contribuit și redeschiderea școlilor. Reprezentantul României la OMS a transmis și că va crește cu siguranță numărul cazurilor de la ATI .
”Numărul de cazuri creşte datorită transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. (...) Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti. Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit", a explicat Rafila.
Medicul a precizat că, în opinia lui, o altă cauză a creșterii numărului de infectări este și redeschiderea școlilor
”Suntem la 10-12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Spuneam să vedem ce se întâmplă peste 10-12-14 zile. Deocamdată vedem - număr mare de cazuri. Duminică am avut un record pentru ziua de duminică, sâmbătă am avut un record pentru ziua de sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm şi ajungem pe renumitul platou sau creşterea va continua", a declarat Rafila.
Reprezentantul României la OMS a subliniat că ne aflăm ”într-un club” al ţărilor în care incidența cumulată este de peste 100 de cazuri la 100.000 de locuitori și a atras atenția asupra riscului ca spitalele să fie supuse unei presiuni prea mari.
”Sper însă să înşelăm aşteptările Centrului European de Control al Bolilor, care a lansat săptămâna trecută un avertisment şi persoanele care se infectează în România să fie mai puţin din rândul celor din categoriile vulnerabile, încât să putem să avem un sistem de sănătate care să poată să preia cazurile care trebuie tratate, să nu fie o presiune mai mare decât sistemul poate să primească”, a mai spus Rafila.
Președintele Societății Române de Microbiologie a amintit că, potrivit unui index european, țara noastră ocupă, alături de Bulgaria, ultimele locuri în UE în privința performanței sistemului de sănătate. Ținând cont însă că alocăm și un procent foarte mic din PIB pentru sănătaate, ”stăm destul de bine, depinde cum priveşti lucrurile”, a conchis Rafia, citat de Agerpres.