Alexandru Rafila, reacție la absolvenții de Medicină care refuză să se vaccineze: ”E foarte greu de înțeles”
Medicul Alexandru Rafila a declarat că îi este foarte greu se înțeleagă de ce un absolvent de Medicină refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus și, mai mult, să le recomande și pacienților să facă acest lucru. Fostul reprezentant al României la OMS a vorbit și despre necesitatea ca școlile să rămână deschisă, recomandându-le părinților și rudelor elevilor să se vaccineze.
Rafila a precizat că, uneori, colegi ai săi medici din străinătate se simt "stânjeniţi" să îl întrebe despre vaccinarea din țara noastră.
”Nici eu nu am ce să le răspund, pentru că şi pentru mine, am mai spus-o, e foarte greu de înţeles de ce o persoană care a terminat o facultate de Medicină refuză să se vaccineze sau, ceea ce este poate şi mai grav decât lucrul ăsta, de ce poate să transmită mesaje pacienţilor săi că ar fi bine să nu se vaccineze. Asta este o problemă foarte serioasă. Sigur, nu sunt multe cazuri poate, nu ştiu, nu a făcut nimeni nicio cercetare”, a spus medicul duminică, la un post TV.
Rafila a reiterat necesitatea ca școlile în care nu sunt cazuri de Covid-19 să rămână deschise, subliniind că cele mai sigure unități de învățământ vor fi cele în care membrii familiilor copiilor vor fi vaccinați.
”Cele mai sigure şcoli vor fi cele în care părinţii şi familia apropiată copilului, cu care el convieţuieşte, vor fi vaccinaţi. Sigur, şi cadrele didactice sau personalul nedidactic. Dar riscul pentru copil să se îmbolnăvească şi să transmită la şcoală altui copil infecţia care poate să o ducă acasă, de exemplu, nu va mai exista, pentru că, dacă toţi adulţii din jurul copiilor vor fi vaccinaţi, riscul - sigur, nu este imposibil, există şi persoane vaccinate care fac infecţia - dar riscul scade. Asta trebuie să înţelegem, că prin faptul că există adulţi care refuză să se vacineze limităm, indirect sau direct, dreptul copiilor la dezvoltare corespunzătoare”, a explicat deputatul PSD.