MENIU

Alexandru Rafila, ofertă pentru guvernanți în criza dozelor nefolosite de vaccin anti COVID-19. Ce spune despre decizia managerului Spitalului din Găești 

Alexandru Rafila, deputat PSD Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, are o propunere pentu guvernanți în legătură cu folosirea dozelor de vaccin care rămân după imunizarea împotriva COVID-19. El a comentat și decizia managerului Spitalului din Găești, Laurențiu Belușică, de a folosi dozele nefolosite de vaccin pentru orice persoane care doresc să se vaccineze, deși nu sunt incluse în prima etapă de vaccinare.

 

Alexandru Rafila spune că ar trebui să fie emis un act oficial care să permită utilizarea dozelor restante de vaccin. Decizia ar trebui luată de Comitetul de coordonare a vaccinării sau de Ministerul Sănătăţii.

„Eu îl cunosc pe domnul doctor Beluşică. E un om mai impetuos, care doreşte să spună ceea ce crede într-un anumit moment. E foarte bine să fie aşa, nu asta este problema. Atunci când iei o decizie, de exemplu, ca să nu arunci vaccinul, ceea ce este absolut corect, trebuie totuşi să te gândeşti la două elemente.

Primul este legat de planificarea vaccinării, adică eu nu sunt de acord cu exemplul pe care îl dădea dânsul, deschid un flacon de cinci doze, fac o doză şi patru le arunc.

Nu se pune problema aşa. Eu trebuie să fac organizarea vaccinării, nu chem numărul exact de persoane planificate pentru cantitatea de doze, pot să chem un număr puţin mai mare de persoane, încât să fiu sigur că utilizez toate dozele.

Dacă rămân doze, trebuie să existe o reglementare. Acest Comitet de coordonare a vaccinării sau Ministerul Sănătăţii trebuie să emită un act oficial care să permită utilizarea acestor doze restante, să stabilească condiţiile de utilizare şi faptul că aceste persoane sunt înscrise în Registrul electronic naţional de vaccinare”, a spus deputatul Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul PSD.

Despre decizia de a vaccina alte persoane decât cele din prima etapă, pentru a nu arunca doze de vaccin nefolosite, și „managementul defectuos” al lui Belușică, așa cum a fost apreciat de Comitetul național de vaccinare, Rafila spune că „până la urmă a procedat corect”.

„Este o situaţie pe care domnul doctor Beluşică a descris-o şi care se poate întâmpla, dar ea trebuie reglementată şi atunci toate lucrurile se rezolvă. În general, planificarea la o vaccinare necesită o anumită experienţă şi cred că dânsul, dacă ar colabora cu Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, ar putea să îmbunătăţească modul de programare a celor care trebuie vaccinaţi. Înţeleg că dânsul până la urmă a procedat corect”, a răspuns Al. Rafila la întrebările presei despre felul în care a procedat directorul Spitalului din Găești.

Situația de la Spitalul Orășenesc din Găești a fost dezvăluită, în exclusivitate, de Realitatea PLUS marți, în urma investigației făcute după anunțul managerului că va vaccina pe oricine dorește cu dozele rămase după vaccinarea cadrelor medicale. Directia de Sănătate Publică a venit în control si a oprit „imunizarea la liber”. DSP Dâmboviţa a anunțat ulterior că nu a fost vaccinată nicio persoană în afara celor prevăzute în categoria eligibilă. Înainte de această intervenție, managerul spitalului a declarat, în exclusivitate la Realitatea PLUS, că refuză să arunce dozele de ser nefolosite, așa că a anunțat că va începe să vaccineze pe oricine dorește, indiferent de vârstă sau de bolile de care suferă. Ulterior, Laurențiu Belușică a confirmat, marți seară, la „Legile puterii”, că nu a fost vaccinat nimeni în afară de cei din corpul medical sau pompieri și că el a dorit, de fapt, o soluție pentru a nu fi nevoit să arunce doze de vaccin nefolosit.

Citește și VERIFICĂRI la Spitalul din Găești: DSP a sistat "vacccinările la liber” împotriva COVID-19. CONCLUZIILE controlului