MENIU

Alexandru Rafila: Medicii sunt epuizați. Singura soluție pentru ca sistemul să nu intre în colaps este să oprim creșterea infectărilor

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a atras atenția joi seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că sistemul de sănătate este deja supus unei presiuni ridicate, care nu se va diminua în săptămânile viitoare. În astfel de situații, nu contează doar nivelul de pregătire a personalului medical, ci și numărul cadrelor didactice care pot îngriji pacienții, în continuă creștere. Medicii sunt epuizați, iar singura soluție pentru a evita intrarea în colaps a sistemului sanitar este să reducem numărul infectărilor, a avertizat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Rafila, care candidează din partea PSD la parlamentare, a spus că, în acest moment, disputele politice trebuie lăsate deoparte, fiind necesară ”mai mult ca oricând” o abordare strict profesională a gestionării epidemiei.

”Spuneam că vom ajunge într-o situație similară cu Lombardia din aceste zile pentru că infecția a reizbucnit în Italia. Din fericire, mortalitatea la ei este mai mică decât în România. Ei sunt mult mai pregătiți ca să trateze pacienții cu coronavirus. Trebuie să putem să primim cât mai mulți pacienți. Nu știu însă dacă avem oamenii care să deservească aceste paturi. Cea mai limitată este însă resursa umană. Orice pat specializat la Terapie Intensivă, dacă nu este încărcat cu personal specializat, are utilitate redusă (…)

Important este să recâștigăm controlul noi, ca societate. Cred că abordarea strict profesională a gestionării acestei epidemii este mai necesară ca oricând”, a declarat Rafila.

Medicul a precizat că, în contextual exploziei numărului noilor infectări, urgența este, în primă etapă, încetinirea creșterii.

”Trebuie să încetinim creșterea, într-o primă fază, și apoi să o diminuăm. Presiunea pe sistemul de sănătate nu se va diminua însă într-un interval de câteva săptămâni, dar o să avem nevoie oricum de câteva săptămâni dacă se intervine pe mai multe paliere (…)

M-am bucurat că a crescut capacitatea de testare de la 40.000 la 50.000 de teste. Important este ca aceste teste să și fie de bună calitate, să contăm pe ele”, a adăugat Rafila.

Reprezentantul României la OMS a avertizat că medicii au ajuns la un nivel ridicat de epuizare, lucru care nu ”poate merge așa la infinit.”

”În momentul în care numărul de cazuri e tot mai mare și secții ATI se umplu, nu mai ai loc fizic să tratezi pacienți. Nu cred că suntem foarte departe de această situație… nu mai există multe rezerve.

Dacă aceiași medici îngrijesc un număr mai mare de pacienți înseamnă că și calitatea îngrijirii este afectată. (…)

Colegii mei din spital sunt epuizați și lucrul ăsta nu poate să meargă la infinit”, a atenționat Rafila.