MENIU

Alexandru Rafila, la Realitatea PLUS: „OMS recomandă ca relaxarea măsurilor să se facă în mod progresiv”

rafila plus

Președintele Societății Române de Microbiologie a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Legile Puterii”. Membrul în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății a precizat ultimele detalii cu privire la situația extinderii virusului corona în România.

Vârful pandemiei COVID-19 în România

Alexandru Rafila: „Credem că într-un interval cuprins între șapte și zece zile vom atinge vârful pandemiei. Sper să nu depășim 500-600 de cazuri zilnice noi până la acel moment. Nu putem ști deocamdată câte persoane s-au infectat în perioada Paștelui, vom afla în perioada imediat următoare. Ceea ce s-a întâmplat până în prezent în România (faptul că nu înregistrăm mii de cazuri noi zilnic), se datorează măsurilor luate de autorități. Doar 10% din pacienții de la terapie intensivă au coronavirus. Mai mult, OMS recomandă ca relaxarea măsurilor să se facă progresiv, în funcție de parcursul epidemiologic actual. Dacă lucrurile rămân sub control și se respectă distanțarea fizică, atunci poți trece la pasul următor. Revenirea progresivă la normalitate este mesajul important din partea directorul Organizației Mondiale a Sănătății.”

Sursa virusului corona – versiunea OMS

Alexandru Rafila: „Virusul are o sursă naturală și nu a suferit manipulări. Sunt vreo 500 de coronavirusuri, unele s-au adaptat să atace omul și să se transmită comunitar. Trecerea virusului de la animal la om nu e ceva neobișnuit. Locul unde a izbucnit acest virus a fost o piață de animale din China.”

Anul 2020 în România

Alexandru Rafila: „Eu cred că virusul va circula tot anul acesta și probabil și următorul. Dar nu va mai avea același impact. Cu siguranță că infecția se va mai transmite comunitar, sporadic în sezonul cald. Iar în iarnă, o să existe o creștere. Populația nu este imunizată. Opiniile specialiștilor spun că vom avea cel mai probabil vaccin abia din a doua jumătate a anului 2021.”

Necesitatea unui plan și în legătură cu copiii. Începutul școlii, când?

Alexandru Rafila: „Activitatea minimă fizică pe care trebuie să o desfășoare copiii este de 60 de minute zillnic. Și în interior, dar și în exterior. Pentru vârstnici, 150 minute săptămânal, intensitate moderată. Alergarea și mersul cu bicicleta prezintă un risc moderat, pentru că interacțiunile sunt minime. Trebuie să fim empatici cu vârstnicii. Trebuie să pregătim școlile de dinainte ca școala să înceapă. Orarul școlii trebuie folosit pe întreaga zi, pentru a evita supraaglomerarea. Trebuie să ne gândim cum să decalăm programul. Am putea să ne gândim la o opțiune ca unii copii să vină în anumite zile, iar alții în alte zile. Restul se va studia online.”

Mai multe articole despre:
alexandru rafila coronavirus izolare