Alexandru Rafila insistă ca școlile să rămână deschise. Care este SINGURA soluție propusă de medic
Medicul Alexandru Rafila a vorbit, joi, despre necesitatea ca școlile să rămână deschise și a criticat deciziile autorităților. Deputatul PSD spune că singura soluție de a proteja copiii rămâne vaccinarea.
Deputatul PSD a declarat că școlile trebuie să rămână deschise cât mai mult, atât timp cât nu există cazuri de infectare printre elevi și cadre didactice.
Rafila a subliniat că întreruperea școlii îi afectează pe copii și din punct de vedere psihic și fizic.
Fostul reprezentant al României la OMS a criticat și deciziile autorităților privind modificarea pragului de infectare de la care se închid școlile, ultima fiind eliminarea lui.
”Știți că tot timpul noi am fost decuplați. Când aveam puține cazuri, țineam școlile închise, aveam cred că 100 de cazuri pe zi și închisesem toate școlile din România, așa că decuplarea nu este o surpriză. Problema e mai complexă, din punctul meu de vedere. Problema este a menținerii cât mai mult a școlilor deschise, pentru că sigur că o să fie situații când școlile se vor închide pentru că au cazuri în școală. Ideea este să poți să menții școlile deschise atunci când ai cazuri puține sau nu ai deloc într-o anumită școală, și cred că acesta este un lucru bun. Nu putem să mergem la infinit cu această idee că o generație de copii nu trebuie să meargă la școală și să se dezvolte anormal, să le pui în pericol nu atât acumularea de cunoștințe, cât mai ales modul de evoluție din punct de vedere psihic și fizic pe motiv că ne e frică de coronavirus”, a spus Rafila joi seară, la un post TV.
Medicul a subliniat că închiderea școlilor este cerută, în special, de persoane care nu se vaccinează și a reiterat că aceasta este singura soluție pentru a depăși pandemia și pentru a proteja copiii.
”Cei care sunt cei mai vehemenți, de exemplu, pentru menținerea școlilor închise sunt mulți care nu se vaccinează, or cred că există o corelație. Dacă ne dorim într-adevăr să ne protejăm copiii, cred că cea mai bună soluție este să ne vaccinăm cât mai mulți, mai ales cei care au copii în familiile lor apropiate, cu care trăiesc împreună, și în felul acesta și școala poate funcționa în siguranță mai mare. Sigur, cu anumite măsuri care trebuie luate la nivelul școlii. Vedeți, noi discutăm acum de testarea periodică, or ca să organizezi o testare periodică eficientă măcar o dată pe săptămână în 17.000 de localuri de școli - atâtea sunt la nivelul țării - lucrul acesta trebuia să fie organizat din această vară, nu în momentul când avem 12.000 de cazuri pe zi. Repet, trebuie totdeauna să punem în balanță care sunt beneficiile, care sunt riscurile”, a mai explicat Rafila.
Deputatul PSD a mai spus și că, în cazul copiilor, riscurile sunt în continuare mai mici decât pentru alte categorii de populație.
”În ceea ce privește afectarea copiilor, adică infecția, cazurile care necesită spitalizare, cazurile care ajung la Terapie Intensivă, riscul de deces, ele în continuare sunt mult mai mici decât pentru alte categorii de populație. Riscul, dacă vreți, este de menținere a transmiterii, acesta este riscul legat de funcționarea școlilor, și afectare a persoanelor adulte sau vârstnice, dar aici sunt afectați în special cei care nu s-au vaccinat, așa că noi suntem într-o situație oarecum paradoxală în România din acest punct de vedere”, a mai spus medicul.