MENIU

Alexandru Rafila: „În momentul de față nu sunt probleme și vom avea medicamente suficiente” - Ce produse antigripale vor fi în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății - Alexandru Rafila a anunțat că în următoarea perioadă medicamentele folosite în tratamentul contra gripei și a altor viroze respiratorii se vor găsi în cantitate suficientă în România. Acesta a vorbit și despre tipul medicamentelor similare care vor fi comercializate.

Alexandru Rafila a anunțat că în prezent nu sunt probleme cu medicamentele recomandate de medici pentu infecțiile respiratorii, gripă, iar acestea vor fi în cantitate suficientă în următoarea perioadă. Ministrul Sănătății a vorbit despre înlocuirea medicamentelor similare mărcilor cu care au fost obișnuiți românii până acum în ceea ce provește antigripalele.

„În momentul de față nu sunt probleme și noi vrem să ne asigurăm că și în perioada următoare o să avem medicamente suficiente. Sigur, nu sunt neapărat anumite mărci cu care suntem obișnuiți, dar asta nu înseamnă că nu există un medicament similar, exact cu aceeași compoziție și exact cu același efect terapeutic. Despre asta este vorba, până la urmă, și noi suntem responsabili să facem tot ceea ce ține de Ministerul Sănătății ca să poată oamenii să aibă acces la medicamente. Nu trebuie neapărat să luăm un sirop cu gust de căpșuni, dar dacă există un sirop de uz pediatric sau supozitoare de uz pediatric care conțin ibuprofen sau paracetamol, sunt la fel de bune”, a precizat Alexandru Rafila, luni, la emisiunea Apel matinal, la Radio România Actualități.

În plus, ministrul a recomandat ca vaccinarea antigripală să se facă mai ales în această lună. 

„Putem să ne mai vaccinăm în această lună, dar, ulterior, din luna februarie, practic, odată cu începerea scăderii numărului de cazuri, probabil că va fi puțin recomandat”, a mai spus Al. Rafila.

Ministrul Sănătății a reamintit și de importanța respectării recomandărilor în această perioadă de creștere a îmbolnăvirilor.

Riscurile legate de îmbolnăvire în acest sezon „nu sunt neapărat mai mari. Depinde și de fiecare, dacă se protejează individual împotriva infecției, așa cum ați spus dumneavoastră, utilizarea măștii în spațiile aglomerate și mai depinde de un lucru, care e foarte important, e vorba de izolarea la domiciliu atunci când avem simptome, noi sau membrii familiei, e important să ne izolăm la domiciliu și, eventual să contactăm medical de familie. Iar prezentarea la unitățile de primiri-urgențe ale spitalelor numai în cazurile care sunt complicate, care nu cedează după tratament, după câteva zile, pentru ca să nu ne expunem suplimentar. Dacă stai câteva ore într-o cameră de garda, vă dați seama că riscurile de infecție cu altceva este suficient de mare”, a menționat Alexandru Rafila la Radio România Actualități.

În același timp, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că se așteaptă „ca săptămâna aceasta și săptămâna viitoare să continue creșterea (numărului infecțiilor respiratorii - gripă, n.r.), după care probabil că vom intra pe un trend descendent. Este vorba de un sezon gripal oarecum atipic, în primul rând, că este mult mai precoce cu 3-4 săptămâni față de perioada obișnuită pentru epidemia sau pentru valul epidemic de gripă. În urmă cu 4 ani, când am avut ultima epidemie, a fost în ianuarie-februarie; a început. de data aceasta decembrie - ianuarie, deci e clar cu un decalaj semnificativ. Numărul de cazuri înregistrat săptămâna trecută depășea cu puțin 100.000 de viroze respiratorii și, dacă vreți o comparație cu sezonul 2018 - 2019, ar fi săptămâna cu cele mai multe cazuri, a înregistrat 170.000 de infectări. Așa că nu cred că vom depăși acel nivel, important este să putem să acordăm asistență medicală, să asigurăm medicația necesară și populația să fie informată”.