MENIU

Alexandru Rafila: Eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 este „probabil de doi ani”, inclusiv asupra noii tulpini din Marea Britanie

coronavirus Foto: Pixabay.com

Medicul Alexandru Rafila a confirmat, la Realitatea PLUS, că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente timp de doi ani, în plus au efect și împotriva noii tulpini din Marea Britanie.

 

Despre durata imunizării vaccinurilor împotriva COVID-19, Alexandru Rafila confirmă că este vorba de „probabil doi ani (pentru Moderna, Pfizer - n.red.)”, având în vedere că cele două vaccinuri sunt similare.

„La început se vorbea de 8-9 luni, pentru că durata studiului clinic a fost redusă.

Nu știu care au fost elementele de la Moderna la această apreciere de doi ani .

Cred că titrul de anticorpi obținut după vaccinare, si că acest titru a fost persistent dă speranțe că cel puțin doi ani, poate că o să fie și mai mulți. Timpul o să demonstreze acest lucru”, a explicat Rafila.

Noile tulpini apărute în Africa de Sud, Japonia, alături de cea identificată în Marea Britanie ar fi acoperite de noile vaccinuri, susține microbiologul Alexandru Rafila. 

„Nu sunt elemente care sa sugereze că vaccinul nu ar fi eficient și în cazul acestor mutații. Această proteină Spike introduce mai multe, și atunci neutralizarea e mai larga decat zona mutatiei prezente.

Sa speram ca vaccinarea ramane in continuare eficientă si vaccinarea va continua accelerat”, a mai spus Rafila.