Alexandru Rafila, după explozia de infectări: "Dacă se dublează numărul de cazuri, capacitatea şi calitatea intervenţiei scad foarte mult"
România a înregistrat, astăzi, un nou record negativ, depășind pragul psihologic de 6.000 de infectări și ajungând la un total de 229.040 de cazuri de contaminare la nivel național. Un record îngrijorător a stabilit și Capitala, unde au fost raportate 1.129 de cazuri noi de COVID-19 de ieri și până astăzi. În aceste condiții, pronostricurile specialiștilor nu sunt deloc optimiste. Din contră, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că există pericolul dublării numărului de noi cazuri, dacă nu vor fi luate rapid măsuri. În ceea ce privește decesele, acestea s-ar putea dubla, mai spune Rafila.
"Constatăm în fiecare săptămână un salt de 1.000 de cazuri, lucrul acesta pune presiune pe capacitatea de a acorda asistenţă medicală specializată. În mod clar, în momenul de faţă trebuie acţionat la nivelul sistemului de sănătate publică, pentru că e singurul loc unde putem să identificăm mai devreme cazurile şi să testăm contacţii (...). Cu cât facem lucrul acesta mai rapid şi nu aşteptăm zile să obţinem rezultatul unui suspect, cu atât putem să ţinem lucrurile sub control. Dacă numărul de cazuri va creşte foarte mult, atunci o să pierdem şi această oportunitate. (...) Dacă se dublează, de exemplu, numărul de cazuri, capacitatea şi calitatea intervenţiei scad foarte mult. În maxim o lună poate veni dublarea, poate în şi mai puţin timp", a afirmat medicul la un post de televiziune.
Îngrijorătoare este, spune specialistul, situația din Capitală, și asta deoarece aici avem o cincime dintre cazurile înregistrate în România. " Este foarte mult, iar Bucureştiul este un oraş dinamic, mult transport public", a aătat Rafila.
În plus, medicul atrage atenția asupra deceselor înregistrate în țara noastră ca urmare a infectării cu noul coronavirus, spunând: "În ce priveşte mortalitatea, noi am plecat de pe un loc nefavorabil, locul 1 sau 2 în ultimele luni, deşi nu aveam multe cazuri. O să vedeţi, pe măsură ce aceste cifre cresc şi sistemul de sănătate nu mai poate absorbi pacienţii, mortalitatea se va dubla sau se va tripla. În 2-3 săptămâni, cifrele vor fi foarte importante în percepţia publicului, pentru că mortalitatea va creşte şi oricâte eforturi vom face, dacă nu oprim creşterea, asistenţa medicală va fi limitată din punct de vedere al posibităţilor".