Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie: Există o fractură logică privind modul în care a fost formulată afirmația. Măsurile așa-zis coercitive nu sunt o soluție. Ce trebuie făcut
Deputatul PSD Alexandru Rafila a comentatat, astăzi, în cadrul emisiunii "Raport de zi", de la Realitatea PLUS, subiectul momentului legat de propunerea controversată a fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, privind introducerea obligativității vaccinării sau a testării săptămânale pentru COVID-19.
"Afirmația are o fractutră logică privind modul în care a fost formulată. Nu putem discuta despre vaccinare obligatorie sau testare. Dacă e obligatorie, atunci nu presupune alternativă. Deci discutăm despre vaccinare sau testare. Astea sunt cele 2 alternative. Din acest punct de vedere, nu văd niciun fel de problemă. Utilizarea certificatului verde în țările din UE care înseamnă că ori te vaccinezi, ori te testezi ca să demonstezi că nu ești bolnav într-un anumit interval de timp nu cred că este o problemă.
O problemă este legată de chestiunea voalată legată de desfacere contracte de muncă, lucru care nu este posibil. Trebuie găsită o soluție de convingere. Măsurile așa-zis coercitive menționate de dl Tătaru nu cred că trebuie să constituie principalul subiect de dezbatere, ci cum să ne convingem colegii și alte categorii sociale să se vaccineze. În ceea ce-i privește pe vârstnici, aceștia trebuie consiliați (...)", a afirmat Rafila.
Întrebat dacă, având în vedere situația de față, ar trebui impuse noi restricții, reprezentantul României la OMS a răspuns: "Noi trebuie să ne gândim foarte serios atunci când aceleași persoane care până săptămâna trecută "promovau" transmiterea accelerată a acestei boli la diferite evenimente publice, vorbesc acum de restricții. Lipsa de credibilitate, de seriozitate și de asumare a acestor persoane pune o foarte grea povară în spinarea cetățenilor, care s-ar putea să fie obligați în perioada următoare să sufere consecințele inacțiunii sau acțiunilor greșite ale actualului guvern".
Vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală ar putea fi introduse pentru categoriile esențiale. Vizați sunt medicii, profesorii, polițiștii sau jandarmii. Este propunerea fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, actual consilier al premierului Florin Cîțu. Mai mult decât atât, cei care vor refuza vaccinarea sau testarea ar putea fi dați afară de la locul de muncă, relatează Realitatea PLUS.
De această decizie ar putea fi vizați bătrânii, pacienții cu HIV/SIDA, bolnavii oncologici sau cei care au suferit un transpalant. Acești oameni fac parte din categoriile vulnerabile.
Propunerea este făcută de fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru (PNL). Actualul consilier al premierului Florin Cîțu spune că analizează în prezent dacă un astfel de scenariu este de pus în practic sau nu, urmând ca mai apoi să facă recomandările către șeful Executivului.
"Sunt ipoteze de lucru în care, în sectorul, esențial să avem o vaccinare obligatorie, iar cei care au legătură cu acest sector esențial să avem și o testare. Până în acest moment, ne gândeam la sectorul medical, la tot ce ține de serviciile publice, tot ce intră în contact cu populația.
Voi avea o discuție și cu premierul pe acest palier. Îi propun acest scenariu în măsură în care și ceilalți specialiști vor veni cu alte propuneri să vedem în ce măsură sunt fezabile. Și profesorii ar trebui să între (în această categorie - n.r.). Noi propunem tot ce înseamnă esențial să între în această categorie. Noi vedem deja că multe țări din Europa au luat aceste măsuri", a afirmat Tătaru, la un post de radio.
Măsura este extrem de controverasată, având în vedere că aceasta ar putea duce la pierderea locului de muncă de către persoanele care refuză vaccinarea sau testarea săptămânală.
Din datele furnizate de Comitetul Național de Vaccinare anti-Covid (CNCAV), până în prezent s-au vaccinat 5.335.717 de români. Dintre aceștia, 5.221.105 sunt imunizați cu schemă completă.
În ciuda avertismentelor autorităților și a numărului uriaș de infectări zilnice, ritmul de vaccinare continuă să fie unul extrem de len. Mai exact, în ultimele 24 de ore au fost administrate puțin peste 10.400 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus.
De la debutul campaniei naționale de vaccinare din România și până în prezent, respectiv din 27 decembrie 2020 au fost administrate 9.890.710 de doze.