MENIU

Alexandru Rafila, despre noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie: Avem o cursă între răspândire și vaccinare

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant OMS în România, deputat PSD

Alexandru Rafila spune că în acest moment, din cauza noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie „avem o cursă între transmiterea virusului și vaccinare”. Medicul susține că trebuie luate „măsuri de limitare doar în acele zone unde sunt focare din noua tulpină, adică unde sunt mai multe cazuri”. Reprezentantul OMS în România mai spune că lupta împotriva noului coronavirus poate fi câștigată doar prin vaccinare, dând drept exemplu strategia Marii Britanii.

 

Măsuri necesare pentru a controla răspândirea noii tulpini

„Trebuie întărite măsurile de educare (protecție - n.red.), care trebuie verificate, respectate, iar măsuri de limitare țintită, locală a a activității se pot lua doar în acele zone în care apare această problemă. 

Nu este o tulpină care produce o infectie mai grava. Ea modifica insă acel număr de multiplicare, replicare. Când el este subunitar, sub 1, înseamnă că incet, incet numărul de cazuri scade, când este peste 1, numărul crește. El modifică cam cu 0,5. Adica, dacă la nivel național avem acum în jur de 0,9, (noua tulpină) îl aduce (numărul de multiplicare - n.red.) la 1,4. Dar depinde foarte mult proportia cazurilor produs de noua tulpina de virus din totalul de cazuri”, a anunțat Rafila, vineri seară, la o televiziune de știri.

Cursa dintre vaccinare și transmiterea coronavirusului

„Ceea ce se întâmplă acum la nivel global e o cursă , o competiție. Este competiție între răspândirea bolii, inclusiv prin noua tulpină, și vaccinare. 

Este un concurs intre numărul de cazuri produs de noua tulpina si vaccinare. Cu cât vaccinezi mai repede, cu atat transmiterea scade, pentru că populatia receptivă e mai redusa. Si atunci toată lumea incearrcă să vaccineze cât mai repede”, a explicat reprezentantul OMS în România.

Medicul a exemplificat acest lucru cu situația Marii Britanii, care dorește să vaccineze cât mai mulți oameni într-un timp cât mai scurt, „indusă probabil de apariția noii tulpini de coronavirus”, spune Rafila.

OFICIAL. Asemănările și diferențele între vaccinurile Pfizer și Moderna

„Producătorii Pfizer și Moderna au stabilit că imunizarea se face după două doze. După prima doză, la Pfizer, răspunsul imun apare în circa 12 zile, dar nu e sufcient, ofera un numit grad de imunitate. Iar administrând a doua doză la trei săptămâni oferă imunitate completa după încă 7 zile. Deci, practic, de la prima doză până la obținerea imunității complete avem un interval de 30 de zile. După a 12-a zi ai un grad de imunitate, ca după boală.

România va avea la dispoziție două vaccinuri împotriva COVID-19. Cum trebuie să aleagă medicii la imunizare între Pfizer și Moderna

Și Marea Britanie încearcă să vaccineze cât mai mulți oameni în speranța că va stopa răsrândirea acestei tulpini, și de aceea vaccinează cât mai mulți în prima tranșă”, a mai spus Rafila.

Marea Britanie a autorizat vineri și al treilea vaccin, cel de la Moderna. Din 8 decembrie 2020, de când a început campania de imunizare în Regatul Unite, au fost vaccinate peste un milion şi jumătate de persoane, mai întâi cu vaccinul BioNTech/Pfizer, apoi şi cu cel al AstraZeneca (Oxford). După autorizarea celui de-al treilea vaccin, guvernul de la Londra a suplimentat comanda pentru dozele de la Moderna cu 10 milioane în plus faţă de cele șapte comandate deja comandate, a căror livrare va începe din primăvară. Marea Britanie este cea mai îndoliată țară europeană, după Rusia, cu 79.880 de decese raportate până vineri și aproape 3 milioane de infectări (2.957.472). În ultimele zile, numărul noilor cazuri oscilează peste 50-60.000 pe zi, în ultimele 24 de ore fiind raportate 68.053. După identificarea noii tulpini mult mai contagioase care a provocat creșterea fulminantă a cazurilor de COVID-19, Regatul Unit a intrat într-un al treilea lockdown, cel mai strict de la începutul pandemiei.