MENIU

Alexandru Rafila, despre amânarea alegerilor: Sunt decisive următoarele două săptămâni. Pandemia nu ar trebui politizată

Alexandru Rafila. Foto: Inquam

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat joi, în conferința în care a confirmat și că va candida din partea PSD la alegerile parlamentare, că în privința amânării scrutinului este decisivă evoluția virului din următoarele două săptămâni. Politizarea pandemiei creează confuzie în rândul populației, a atras atenția medicul. Amânarea alegerilor, programate pe 6 decembrie, este susținută și de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care invocă riscul crescut de infectare cu noul coronavirus. 

”Eu nu ştiu care va fi situaţia pe 6 decembrie. Din punctul meu de vedere, vor fi hotărâtoare următoarele două săptămâni, pentru că noi ne aflăm pe un trend ascendent. Dacă acest trend ascendent va continua să fie rapid crescător, iar numărul de cazuri de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă şi mortalitatea va fi importantă, atunci sigur că trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legată de momentul oportun pentru organizarea alegerilor. Nu pot să fac pronosticuri în acest moment, dar în mod evident ne găsim într-o situaţie foarte serioasă şi ea trebuie luată ca atare. Cei care au responsabilitatea să acţioneze în consecinţă", a spus Rafila în conferinţa de presă susţinută la sediul PSD.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că, înainte de a discuta despre amânare alegerilor, cel mai bine ar fi să ne asumăm oprirea transmiterii virusului. ”Este bine ca totdeauna să iei măsura potrivită la timpul potrivit", a subliniat Rafila. 

"Nu pot să spun mai clar (dacă alegerile ar trebui amânate - n.r.), pentru că nici nu vreau să mă gândesc la un scenariu în care vor exista persoane care aşteaptă să intre la secţiile de terapie intensivă. Pacienţii de la terapie intensivă nu pot aştepta. (...) Eu sper, şi sperăm cu toţii, că cea mai bună variantă ar fi să se oprească creşterea, să vedem o scădere a numărului de cazuri, a numărului de internări la terapie intensivă şi să organizăm alegerile. Cred că aceasta ar fi situaţia ideală pentru toată lumea şi cred că lucrul ăsta ar trebui să ni-l asumăm", a mai spus medicul, care a reiterat că printre cauzele exploziei noilor infectări se numără deschiderea școlilor, revenirea oamenilor din concediu și întoarcerea lor la muncă. 

Rafila a precizat că nu crede că alegerile locale au fost o cauză a creșterii numărului de infectări, ci mai degrabă acțiunile electorale din campanie și cele care au avut loc după alegeri. 

”Eu nu cred că alegerile, procesul electoral în sine, au dus la cumularea a numeroase cazuri. Dar a existat înainte campania electorală, oamenii s-au adunat. După alegeri au sărbătorit toate partidele politice. Lucrurile astea generează un număr de cazuri noi. Şi atunci filozofia care este? Şi dacă vom organiza alegeri, trebuie să ne gândim foarte serios la consecinţele dinainte şi de după alegeri. (...) Important este un lucru - ca oamenii să participe în număr cât mai mare la aceste alegeri, astfel încât ele să fie relevante pentru democraţie şi pentru următorii patru ani", a argumentat medicul, citat de Agerpres.

Acesta a recomandat evitarea politizării unor subiecte, precum cel legat de pandemie. În caz contrar, se creează confuzie în societate, lucru care influențează și modul în care sunt respectate măsurile de protecție. 

"Lucrul ăsta creează confuzie mai ales populaţiei şi atunci când se iau măsuri, oameni nu mai ştiu ce să creadă şi preferă măsurile cele mai facile de obicei. E natural. Cred că ăsta este răspunsul - să încercăm să evităm dezbaterile de natură politică, când avem toţi un interes comun: rezolvarea unei probleme de sănătate publică", a mai declarat Rafila
Întrebat dacă testarea în masă ar fi necesară în actualul context, medicul s-a pronunțat din nou împotriva ei. "Testarea în masă a populaţiei nu există decât în China. Rezultatele sunt dubioase. (...) Aşa-zisa testare în masă înseamnă să testezi toate persoanele care sunt contacţi ai persoanelor diagnosticate, dar aceasta e posibil dacă am o structură de sănătate capabilă să facă toate anchetele epidemiologice, să identifice contacţii, să ia legătura cu ei". 

Alexandru Rafila, Președinte al Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizatia Mondială a Sănătății, a anunțat joi că va candida pe listele PSD București la alegerile parlamentare. Mai multe detalii sunt disponibile AICI. 

 

Mai multe articole despre:
alexandru rafila alegeri parlamentare covid-19