MENIU

Alexandru Rafila, avertisment în privința virusului West Nile. Ce va urma în România: „Ne aflăm la debutul sezonului”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit clarificări privind situația virusului West Nile în România, subliniind că, deși sunt înregistrate cazuri, nu există motive de alarmă excesivă. Într-un interviu acordat în cadrul unui post TV, Rafila a declarat că, în prezent, există un singur caz confirmat de infectare, ceea ce indică faptul că situația este sub control.

Ce a transmis Alexandru Rafila

Declarația vine după ce cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au detectat prezența virusului West Nile în sectoarele 1, 2, 3 și 4 din București. Anunțul a fost făcut în contextul în care specialiștii de la Institutul de Sănătate Publică au raportat primul caz de boală cauzată de acest virus. „Ne aflăm în plin sezon estival, iar vârful epidemiei ar putea apărea spre sfârșitul lunii august,” a afirmat Rafila. El a subliniat că, deși infecția poate fi ușoară pentru unii, pentru alții poate fi gravă sau chiar fatală.

Ministrul Sănătății a lansat un apel către autoritățile locale să întreprindă măsuri proactive pentru combaterea țânțarilor, care sunt vectorii principali ai virusului. „Este esențial ca Primăria Generală să colaboreze cu primăriile din județul Ilfov pentru a coordona eforturile de combatere a țânțarilor,” a adăugat Rafila.

Deși situația actuală nu este la fel de critică ca în anii anteriori, când s-au raportat sute de cazuri, Alexandru Rafila a menționat că numărul de cazuri va crește probabil în perioada următoare. „În prezent avem un singur caz, dar este important să ne pregătim pentru posibile cazuri viitoare. Lucrurile sunt sub control acum, dar combaterea țânțarilor rămâne o responsabilitate majoră a autorităților locale,” a încheiat Rafila.