Alexandru Rafila: „Accesul universal la servicii de sănătate este dezideratul pentru care trebuie să lucrăm cu toţi”
Deputatul Alexandru Rafila, senatorul Leonard Azamfirei, precum şi alţi parlamentari PSD din Comisiile de sănătate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avut marţi o întâlnire cu reprezentanţi ai principalelor organizaţii ale pacienţilor şi ai organizaţiilor sindicale din domeniul sănătăţii. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a declarat că partenerii de dialog de astăzi îşi doresc un \"\"acces sigur şi uşor\"\" la serviciile de sănătate şi la medicamente.
Alexandru Rafila: "Accesul universal la servicii de sănătate este dezideratul pentru care trebuie să lucrăm cu toţii, iar organizaţiile sindicale au subliniat că soluţiile sunt sustenabilitatea sectorului public în spitale, în dezvoltarea serviciilor medicale, fie că discutăm de servicii curative, fie că discutăm de servicii preventive, şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de sănătate, încât să nu mai producă discriminări între diferitele categorii de personal care lucrează în sănătate. Noi trebuie să avem o politică de resurse umane pe termen mediu măcar."
Conform Agerpres, președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit și despre faptul că spitalele COVID tratează exclusiv pacienții infectați cu virusul din China, concept pe care deputatul PSD ar dori îl schimbe.
Alexandru Rafila: "A fost o întâlnire în care dorim să stabilim care sunt priorităţile profesioniştilor din sănătate, reprezentanţilor sindicatelor şi în primul rând care sunt nevoile în acest context complicat de sănătate publică ale pacienţilor din România care au un acces îngreunat la servicii de sănătate. (...) În mod evident, organizaţiile de pacienţi îşi doresc un acces sigur şi uşor la servicii de sănătate şi la medicamente. În România, datorită modului în care s-au desfăşurat lucrurile, acest acces a fost limitat. Spitalele COVID au tratat exclusiv acest tip de pacienţi, probabil că e momentul şi pentru România să trecem la schimbarea acestui concept, cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europeană, în care spitalele generale tratează în circuite separate atât pacienţii COVID, cât şi alte categorii de pacienţi".