MENIU

Alexandru Cumpănaşu: Adevărul despre declarațiile Ambasadorului SUA la Chișinău

Alexandru Cumpănaşu: Adevărul despre declarațiile Ambasadorului SUA la Chișinău

Am scris mult în ultima perioadă despre Ucraina, Moldova, Transnistria. Din păcate, toate se adeveresc, nu pentru că aș avea vedenii noaptea ci pentru că pur și simplu accesul la întregul mediu diplomatic din București îți dă posibilitatea să afli din timp mișcările diverselor state în materie de politică externă și securitate.

În ceea ce privește Ucraina, recentele declarații ale lui Porosenko arată că invazia a început „de facto" prin înarmarea fără precedent a "marțienilor" din Donbas așa cum rezultă din declarațiile ministrului de interne ucrainean.

Raportat la Republica Moldova, evenimentele se află în curs de desfășurare, însă, din păcate, de dragul unei păci fragile și temporare, din punctul meu de vedere, o dată cu Rusia, Occidentul a abandonat și Republica Moldova, sacrificând-o în bunul stil cinic al diplomației. În cazul Moldovei ce-i drept, încă mai există speranțe, însă compromisurile făcute sunt deja foarte mari.

Ce surprinde cel mai tare în această ecuație, la nivel de fapte și nu declarativ, este Germania, fiind lăsată de SUA să negocieze și să "administreze" în această parte a lumii. Din păcate, Germania forțează mâna Moldovei împreună cu Rusia, să fie recunoscută Transnistria... Mai trist este faptul că, mai nou, se lasă impresia că și SUA îmbrățișează aceeași idee.

Și astfel mă voi referi direct la ADEVARUL declarațiilor Ambasadorului SUA la Chisinau:
1. Interviul survine la 25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, motiv pentru care declarațiile Ambasadorului despre păstrarea independenței sunt NORMALE și de dorit în actualul context geopolitic.
2. Declarațiile privitoare la o unire imediată cu România sunt iarăși CORECTE pentru că susținerea unei alte teze ar alimenta PENTRU MOMENT o atitudine agresivă din partea Rusiei și nu numai. Ar vulnerabiliza România excesiv în acest moment, având în vedere precedentul Crimeea și ar deschide cutia Pandorei pentru întreaga regiune.

Citeşte mai mult pe stiripesurse.ro

Mai multe articole despre:
Chişinău ambasador Alexandru Cumpanasu