MENIU

Alexandr Lukașenko, președintele contestat al Belarusului, a oferit medalii forțelor de ordine care au reprimat violent protestele

Aleksandr Lukașenko

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a recompensat forțele de ordine pentru reprimarea violentă a protestelor ample în care i se cere demisia. Peste 300 de persoane au primit medalii pentru ”serviciul impecabil” prestat. În paralel, manifestanții reținuți au povestit despre umilințele și tortura din detenție.

Lukașenko a acordat medaliile ofițerilor trupelor speciale prezente la proteste, șoferilor autoutilitarelor poliției și gardienilor închisorii și i-a lăudat  pentru ”îndeplinirea exemplară a atribuțiilor oficiale”.

În urma protestelor violente, două persoane au murit și sute au fost rănite. În plus, peste 7.000 de manifestanți au fost reținuți, o parte dintre ei fiind eliberați în urma presiunii publice. Mulți dintre aceștia au povestit că au fost bătuți, umiliți și torturați în detenție. Ulterior, ministrul de Interne, Yury Karayev, și-a cerut scuze la televiziunea de stat pentru arestarea oamenilor nevinovați. Anchetatorii din Belarus au anunțat că au primit peste 600 de plângeri penale pentru vătămare corporală suferită în timpul arestării și peste 100 de rapoarte de vătămare suferită în celulele de detenție. În prezent, în detenție s-ar mai afla 122 de persoane, notează hotnews. Anchetatorii analizează, de asemenea, 124 de rapoarte de violență împotriva forțelor de ordine în timpul protestelor.

Recent, UE a anunțat că va elabora noi sancțiuni împotriva celor responsabili de violență, arestări și fraudarea alegerilor. 
Protestele masive din Belarus au fost declanșate de anunțul privind câștigarea de către Lukașenko al celui de-al șaselea mandat de președinte. După alegeri, accesul la internet a fost restricționat pentru a împiedica organizarea protestelor. Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani, i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, susținând că manifestațiile sunt comandate din străinătate și precizând că nu va permite ca ”țara să fie făcută bucăți”.

Mai multe articole despre:
belarus aleksandr lukasenko proteste violente