ALERTĂ! Variola maimuței se APROPIE tot mai mult de granițele României. Unde a fost depistat cel mai RECENT caz
Variola maimuței, noul virus care a stârnit panică în rândul autorităților sanitare de la nivel mondial, se răspândește cu repeziciune în Europa, după ce - cu doar o zi în urmă - un prim caz a fost depistat în SUA, în statul Massachusetts (nord-estul ţării). Astfel, după Marea Britanie, Spania, Portugalia și Suedia, iată că un prim caz de infectare cu această boală, de obicei endemică în Africa de Vest, a fost depistat și în Italia. În plus, există suspiciuni legate de alte două cazuri, relatează AFP, care citează autoritățile sanitare italiene.
Persoana infectată este un tânăr care s-a întors recent din Insulele Canare, a anunţat Institutul de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Spallanzani din Roma.
Pacientul, plasat în izolare, primeşte tratament şi se află în stare stabilă, potrivit unui comunicat al spitalului publicat de agenţiile de presă italiene, adăugând că alte două cazuri suspecte sunt în curs de evaluare.
Consilierul pentru sănătate din regiunea Lazio (care include Roma), Alessio D\"Amato, a confirmat pe reţelele de socializare că este vorba despre primul caz de variola maimuţei în Italia, adăugând că situaţia se află sub „monitorizare constantă”.
SIMPTOMELE VARIOLEI MAIMUȚEI - Monkeypox
Simptomele variolei maimuţei sunt similare variolei deja eradicate, deşi mai uşoare - febră, durere de cap, dureri musculare, de spate, frisoane şi epuizare - cu o inflamare frecventă a ganglionilor şi o erupţie cutanată care începe pe faţă şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, în principal mâinile şi picioarele.
Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară. Variola maimuță a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare, de unde și numele de „variola maimuțelor”, potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. Primul caz uman de variolă a maimuței a fost înregistrat în 1970 în Republica Democratică Congo, în perioada de eradicare a variolei de tip obișnuit la oameni. De atunci, variola maimuțelor a fost raportată la oameni în alte țări din Africa Centrală și de Vest. Numărul cazurilor în Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu.
Nu este deosebit de infecțioasă între oameni, au spus autoritățile sanitare spaniole, iar majoritatea persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni, deși au fost raportate și cazuri grave.
Potrivit CDC, poate dura până la 21 de zile pentru ca simptomele să apară după infecție. Astfel că recomandarea este ca persoanele de contact să își monitorizeze starea de sănătate timp de cel puțin 21 de zile.