Alertă sanitară! Numărul cazurilor de SCARLATINĂ, în creștere alarmantă, în România
Este alertă sanitară în toată țara după ce numărul cazurilor de scarlatină a crescut alarmant. 40 de imbolnaviri au fost depistate în județul Suceava, însă autoritățile spun că numărul ar putea fi mult mai mare pentru că nu toți pacienții se prezintă la spital. Boala nu poate fi prevenită prin vaccinare și chiar și în formele ușoare este necesar tratamentul cu antibiotice pentru reducerea riscului de complicații și de pentru a împiedica răspândirea.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis deja în școli și în grădinițe o informare pentru părinți cu privire la faptul că în ultima perioadă a crescut numărul de cazuri de scarlatină.
"Scarlatina apare frecvent la copiii din colectivitati, spre exemplu gradinita si scoala. Debuteaza cu febra, gat rosu simptome care pot fi insotite de durere de cap, varsaturi, frison si limba zmeurie. Diagnosticul este pus pe baza culturii din proba de exudat faringian", a declarat Daniela Odeh, director DSP Suceava.
De la începutul anului și până în prezent au fost confirmate în Suceava 40 de cazuri de scarlatină. Boala nu poate fi prevenită prin vaccinare și chiar și în formele ușoare este necesar tratamentul cu antibiotice la recomandarea medicului pentru reducerea riscului de complicații și de pentru a împiedica răspândirea.
Scarlatina, simptome și tratament. Cum o recunoști?
"Principala masura de prevenire a raspandirii scarlatinei este spalarea mainilor corecta cu apa si sapun de cate ori este necesar", a aratat reprezentantul DSP.
Totul vine după ce, în urmă cu doar două luni și în județul Mureș a fost focar de scarlatină într-o școală din Târgu Mureș unde s-au depistat 7 cazuri în trei clase din aceeași unitate de învățământ.
Scarlatina este o boală contagioasă întâlnită cel mai des la copiii cu vârsta sub 10 ani.