UNDA DE ȘOC. Prețul petrolului a explodat pe fondul crizei din Iran. Urmează benzina și motorina!
Criza din Iran, țară măcinată de mai multe zile de proteste extinse, a creat o furtună pe piața petrolieră internațională. Prețurile au explodat, iar România nu poate evita unda de șoc. Este doar o chestiune de zile sau de săptămâni până când prețurile la carburanți vor crește și la noi, venind peste scumpirile deja acumulate.
Prețul petrolului a crescut la 67 de dolari pe baril în urma protestelor din Iran, al treilea exportator de țiței din cadrul OPEC, potrivit Reuters.
Acesta este cel mai mare nivel atins din 2015 încoace și va duce, cel mai probabil, la scumpirea carburanților dacă situația persistă.
Iranul se confruntă de cinci zile cu proteste ale populației. Inițial acestea vizau situația economică proastă și implicarea militară a Iranului în conflictele din Siria și Irak, care s-a dovedit costisitoare.
Însă ulterior acestea s-au transformat în proteste împotriva ayatolahului Khamenei, liderul suprem al țării, și a președintelui Hassan Rouhani.
S-a dublat preţul litrului de benzină, în Arabia Saudită
Arabia Saudită a majorat cu 127% preţul benzinei la pompă, o iniţiativă destinată creşterii veniturilor la buget şi reducerii dependenţei celui mai mare exportator mondial de petrol de veniturile din petrol.
Începând de luni, preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 91 a fost majorat până la 1,37 riali (0,37 cenţi) de la 0,75 riali, în timp ce preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost majorat la 2,04 riali de la 0,90 riali. Preţul motorinei pentru camioane a rămas nemodificat. Chiar şi după majorare, preţul la benzină în Arabia Saudită este unul din cele mai mici din întreaga lume, conform Agerpres.
De asemenea, Arabia Saudită a introdus luni o Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) de 5% pentru majoritatea bunurilor şi serviciilor pentru a acoperi deficitul bugetar. La finele lunii trecute, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat că data ţintă pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amânată pentru 2023 în loc de data iniţială de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa creşterii economice.