MENIU

Alertă OMS. Loturi falsificate de medicamente de tip OZEMPIC, situația riscă să scape de sub control

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment cu privire la prezența produselor medicale falsificate care sunt folosite pentru tratarea diabetului de tip 2, dar și pentru scădere în greutate.

Alerta vizează 3 loturi falsificate de medicamente din clasa semaglutide (de marca specifică Ozempic) care au fost descoperite în Brazilia în octombrie 2023, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în octombrie 2023 și Statele Unite ale Americii în 2023.

Sistemul Global de Supraveghere și Monitorizare (GSMS) al OMS a observat un număr crescut de rapoarte de produse contrafăcute cu semaglutidă în toate lumea, începând cu 2022, dar este prima notificare oficială emisă de Organizația Mondială a Sănătății după confirmarea unora dintre rapoarte.

 

Creșterea este pusă pe seama populariții pe care au câștigat-o astfel de medicamente în așa-zise cure de slăbire, efectuate fără consultarea unor specialiști, după pseudo-indicațiii distribuite pe rețelele de socializare.

 

OMS sfătuiește profesioniștii din domeniul sănătății, autoritățile de reglementare și publicul să fie conștienți de aceste loturi falsificate de medicamente”, a declarat dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru acces la medicamente și produse de sănătate.