MENIU

Alertă nucleară! Un incendiu a izbucnit în interiorul Centralei Zaporoje, din Ucraina

Incendiu la un turn de răcire al Centralei Zaporoje. Foto/Profimedia

Un incendiu a izbucnit în turnul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie, în sudul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Evgehni Balițki, guvernator al acestei regiuni controlate de ruși.

”Bombardarea oraşului Enerdogar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire” al centralei, a afirmat Evgheni Baliţki pe Telegram.

Centrala de la Zaporojie, ocupată din martie 2022 de ruşi, este situată în Energodar, de-a lungul Niprului, un fluviu care a devenit o linie naturală de front între beligeranţi.

Avertismentul AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat sâmbătă că securitatea la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, se ”deteriorează” după o lovitură cu dronă în apropierea centralei.

Experţii AIEA prezenţi la faţa locului au fost informaţi despre o detonare în apropierea centralei şi s-au deplasat imediat la faţa locului, a indicat într-un comunicat agenţia ONU cu sediul la Viena.

Potrivit experţilor, pagubele ”par să fi fost cauzate de o dronă dotată cu o încărcătura explozivă” care a lovit drumul dintre cele două porţi principale ale centralei.

”Încă o dată, constatăm o escaladare a pericolelor în materie de siguranţă şi securitate nucleare cu care se confruntă centrala nucleară de la Zaporojie”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. ”Situaţia în materie de securitate nucleară” la amplasamentul centralei se ”deteriorează”, potrivit agenţiei ONU.

Centrala nucleară de la Zaporojie este ocupată de ruşi din martie 2022 şi a fost ţinta unor atacuri repetate, de care ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc.